100 jaar, een mijlpaal voor mevrouw Louisa Asirah Aoerokarijoย 

Mevrouw Louisa Asirah Soerokarijo heeft zondag 5 mei haar 100e verjaardag mogen vieren. Zij is geboren op 5 mei 1924 in het district Saramacca, en groeide op op plantage Volharding en Blijdschap aan de linkeroever van de Saramaccarivier.

Zij komt uit een gezin met drie zussen waarvan zij de tweede is. Vanwege de omstandigheden thuis mocht zij de school niet bezoeken. Haar hobbyโ€™s zijn zwemmen en koken, waaronder ook op feestjes koken wat โ€˜rewangโ€™ wordt genoemd in het Javaans. Op latere leeftijd heeft zij koken tot haar werk gemaakt.

Mevrouw Soerokarijo trad op 13-jarige leeftijd in het huwelijk met haar overleden echtgenoot Pomo Pawiroredjo, die afkomstig was uit Indonesiรซ, en is nu al 53 jaren weduwe. Zij is ook nog werkzaam geweest bij een Chinees restaurant in Paramaribo en was โ€˜Djodieโ€™ op Javaanse feestjes, hetgeen betekent dat zij verantwoordelijk was voor al het eten dat gekookt werd.

Uit haar huwelijk zijn geen kinderen geboren. Zij heeft wel รฉรฉn stiefdochter en drie pleegkinderen. De familie is uitgebreid met 18 kleinkinderen. Ze beschouwt de kinderen en kleinkinderen van haar overleden zus als haar eigen.

Hoogtepunt in haar leven is dat ze trots mag zijn dat zij als vrouw door hard werken een eigen huis heeft kunnen bouwen en dat ze al haar kinderen en kleinkinderen groot heeft kunnen brengen. Dieptepunt in haar leven is dat ze ooit een miskraam heeft gekregen. Haar gezondheid is vrij stabiel en haar wens is dat al haar kinderen, kleinkinderen en overkleinkinderen gezond mogen blijven en niks tekort komen.

Districtscommissaris van Saramacca mevrouw Sherin Bansi-Durga heeft mede namens de regering, de felicitaties middels een bloemstuk, een felicitatiekaart, een ingelijste foto en de gebruikelijke enveloppe met inhoud overhandigd.

(Rahana N.)

error: Kopiรซren mag niet!