Australië: Fossielen van drie heel grote kangoeroesoorten ontdekt in Australië en Nieuw-Guinea

Wetenschappers hebben in Australië en Nieuw-Guinea fossielen van drie heel grote kangoeroesoorten gevonden. De net ontdekte soorten leefden zo’n 5 miljoen tot 40.000 jaar geleden.

De drie soorten behoren tot het uitgestorven geslacht Protemnodon, melden wetenschappers van de Flinders University in de Australische stad Adelaide. De Protemnodon viator was twee keer zo groot als de huidige rode reuzenkangoeroe, die zo’n 1,4 meter lang kan worden.

De net ontdekte soort wordt dus als een echte reus beschouwd. Het dier woog tot wel 170 kilo. De soort leek op de grijze reuzenkangoeroe, maar was een stuk gespierder. Protemnodon viator was goed aangepast aan het dorre leefgebied in Midden-Australië. Het dier had lange ledematen en kon snel en efficiënt springen. Viator is Latijn voor ‘reiziger’.

De onderzoekers ontdekten ook twee andere soorten: Protemnodon mamkurra en Protemnodon dawsonae. Die eerste soort was erg traag, had dikke botten en sprong nauwelijks. De tweede is een groter mysterie en had iets weg van een moeraswallaby.

error: Kopiëren mag niet!