India: “De journalistiek in India is dood”

“De journalistiek is dood”, verklaart Ravish Kumar terwijl de ervaren journalist de crisis bespreekt waarmee de Indiase media volgens hem worden geconfronteerd. “Als je vandaag de dag journalistiek in India wilt ontdekken, moet je je vergrootglas pakken”, zei hij tegen VOA.

Kumar nam in november 2022 ontslag als avondnieuwspresentator, na meer dan 25 jaar bij NDTV, een van de grootste netwerken van India. Destijds uitte hij zorgen over de redactionele onafhankelijkheid nadat miljardair Gautam Adani, een naaste medewerker van premier Narendra Modi, het netwerk had gekocht.

“Ze halen geld uit de markt in naam van de journalistiek, en toch doen ze geen journalistiek”, vertelde Kumar aan VOA.

Met zijn uitzendingen in het Hindi had Kumar een reputatie opgebouwd, omdat hij de regering met lastige vragen ter verantwoording riep. Hij werd tweemaal bekroond met de Ramnath Goenka Excellence in Journalism Award en won onder meer de Ramon Magsaysay Award.

Hij zegt dat de Indiase journalisten zijn geïntimideerd door de regering en geen vragen stellen omdat ze bang zijn voor terugslag. “Alles van de overheid gaat naar het publiek zonder dat het door de reguliere media wordt onderzocht”, zei Kumar. Zijn eigen YouTube-kanaal Ravish Kumar Official heeft ruim 9,6 miljoen abonnees.

error: Kopiëren mag niet!