Hulpverleningsschip gaat zeeroute van Cyprus naar door oorlog verscheurd Gaza openen

Een schip beladen met humanitaire hulp maakte zaterdag voorbereidingen om te vertrekken van Cyprus naar Gaza, terwijl internationale donateurs een zeecorridor lanceerden om het belegerde Palestijnse gebied te bevoorraden. Dit gebied kampt met wijdverspreide honger na vijf maanden van een Israëlische aanval.

Amerikaanse marine schepen en vliegtuigen hebben zaterdagochtend vroeg 15 onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) neergehaald, afgevuurd door de Houthi’s uit Jemen in het gebied van de Rode Zee, aldus CENTCOM, het Amerikaanse Centraal Commando.

President Joe Biden van de VS erkende dat de hoop op een nieuwe wapenstilstand vóór de heilige moslimmaand Ramadan, die zondag kan beginnen afhankelijk van de maankalender, “moeilijk” lijkt.

Zweden verklaarde zaterdag dat het de hulp aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen hervat, met een eerste uitbetaling van 20 miljoen dollar nadat het verzekeringen kreeg voor extra controles op uitgaven en personeel. Zweden is een van de verschillende landen die in januari hun hulp aan UNRWA opschortten nadat Israël 12 van haar medewerkers beschuldigde van betrokkenheid bij de aanvallen van Hamas op 7 oktober.

Sinds het begin van het offensief op Gaza door Israël zijn volgens het gezondheidsministerie in de door Hamas bestuurde enclave minstens 30.960 Palestijnen gedood en 72.524 gewond geraakt.

error: Kopiëren mag niet!