President van Nigeria Stuurt Troepen om Meer dan 250 Ontvoerde Studenten te Redden

Op 8 maart 2024 zette de Nigeriaanse president Bola Ahmed Tinubu troepen in om meer dan 250 scholieren te redden die door gewapende mannen zijn ontvoerd uit een school in het noordwesten van het land. Deze actie volgt op één van de grootste massale ontvoeringen in drie jaar tijd.

De aanval in de staat Kaduna vormde de tweede massale ontvoering binnen een week in de dichtstbevolkte staat van Afrika, waar zwaar bewapende criminele bendes op motorfietsen doelwitten in dorpen, scholen en langs snelwegen aanvallen om losgeld te eisen. Hoewel lokale overheidsfunctionarissen de ontvoering bij de school in Kuriga bevestigden, moeten exacte aantallen nog bekend worden gemaakt.

Tijdens de aanval werd ten minste één persoon doodgeschoten. Een leraar meldde dat 187 leerlingen uit de middelbare school en ongeveer 100 uit de basisschoolklassen werden ontvoerd. President Tinubu heeft de gewapende krachten opdracht gegeven de ontvoerders op te sporen, waarbij hij aangaf dat niets anders dan de redding van de slachtoffers acceptabel is.

De twee recente massale ontvoeringen, inclusief een aanval op kampen voor mensen die verdreven zijn door jihadistische aanvallen in de staat Borno, benadrukken de uitdagingen waarvoor President Tinubu staat. Hij beloofde Nigeria veiliger te maken en meer buitenlandse investeringen aan te trekken.

De Nigeriaanse strijdkrachten hebben meerdere fronten te bestrijden, waaronder tegen gewapende criminelen in het noordwesten en een langdurige jihadistische opstand in het noordoosten die sinds 2009 40.000 levens heeft gekost en meer dan twee miljoen mensen heeft verdreven.

In de periode tussen juli 2022 en juni 2023 werden 3.620 mensen ontvoerd in 582 gerelateerde incidenten in Nigeria. Sinds Tinubu in mei vorig jaar aan de macht kwam, zijn er 4.777 mensen ontvoerd.

error: Kopiëren mag niet!