Ierland: Gecarboniseerde huid van 280 miljoen jaar oud reptiel fossiel is… zwarte verf 

Een fossiel waar wetenschappers al meer dan 90 jaar het hoofd over braken, is toch niet helemaal wat het leek te zijn. Dat blijkt uit een analyse van het object door een onderzoeksteam van de University College Cork in Ierland. 

Het fossiel met een lengte van ongeveer 20 centimeter werd in 1931 ontdekt in de Italiaanse Alpen. Het zou gaan om een object dat 280 miljoen jaar oud is. 

Al snel werd verondersteld dat dit een belangrijke vondst kon zijn die ons meer kan vertellen over de manier waarop reptielensoorten evolueerden. 

Een onderzoeksteam uit Ierland analyseerde het object, dat de naam Tridentinosaurus antiquus kreeg. Uit microscopisch onderzoek blijkt nu, dat het niet helemaal gaat om het fossiel van een reptiel, maar dat het in feite zwarte verf is. De omtrek van het zogenaamde prehistorische dier is door een onbekende persoon met zwarte verf aangebracht op een hagedisvormige steen, luidt het in een publicatie in het vakblad Palaeontology

Wat eerst omschreven werd als gecarboniseerde huid blijkt gewoon verf te zijn. Toch is het fossiel niet helemaal nep. Stukjes bot van de achterpoten zouden echt lijken, maar zijn jammer genoeg niet goed bewaard gebleven. Ook zitten er kleine schubjes in het fossiel, die eveneens op sommige hagedissen en krokodilachtigen te vinden zijn.

error: Kopiëren mag niet!