Brazilië: President Lula: “Humanist zijn vereist verwerpen van disproportionele reactie van Israël”

President Luiz Inácio Lula da Silva (PT) verklaarde zaterdag dat de definitieve oplossing voor de oorlog in de Gazastrook zal afhangen van de oprichting van een Palestijnse staat die wordt erkend door de VN.

Lula zei tijdens de opening van de 37e top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba dat “het moment gunstig is om de beste humanistische tradities van de grote leiders van de Afrikaanse dekolonisatie te redden”.

Lula: “Een humanist zijn betekent vandaag de dag de aanvallen van Hamas op Israëlische burgers veroordelen en de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars eisen. Humanist zijn vereist ook het verwerpen van de disproportionele reactie van Israël, die bijna 30.000 Palestijnen in Gaza heeft gedood – waarvan de overgrote meerderheid vrouwen en kinderen – en de gedwongen ontheemding van meer dan 80% van de bevolking heeft veroorzaakt.”

Lula zei ook, dat de oplossing voor het conflict alleen duurzaam zal zijn “als we snel stappen zetten in de richting van de oprichting van een Palestijnse Staat”, die wordt erkend als volwaardig lid van de Verenigde Naties (VN).

De president riep op tot een “versterkte VN met een meer representatieve Veiligheidsraad, zonder landen met vetorecht, en met permanente leden uit Afrika en Latijns-Amerika”.

error: Kopiëren mag niet!