India: Controverse over twee leeuwen vernoemd naar een hindoegod en moslimkeizer

Een Indiase hindoe-nationalistische organisatie heeft een petitie bij de rechtbank ingediend om te voorkomen dat twee leeuwen, vernoemd naar de hindoegod Sita en een 16e-eeuwse moslimkeizer, een dierentuin delen. 

Visha Hindu Parishad (VHP), een prominente rechtse hindoe-organisatie, stapte naar de rechter in de deelstaat West-Bengalen nadat zij berichten had ontvangen dat een leeuwin genaamd Sita samen was gebracht met een leeuw genaamd Akbar. Akbar was een Mughal-keizer die de islamitische heerschappij over een groot deel van het Indiase subcontinent uitbreidde, een tijd die volgens hindoe-nationalistische groeperingen een periode van slavernij was.

“Sita kan niet bij Mughal-keizer Akbar blijven”, zei VHP-functionaris Anup Mondal zondag, en zei dat dit de religieuze gevoelens in het land met een hindoe-meerderheid schaadde. 

De VHP heeft vrijdag een pleidooi ingediend voor een naamswijziging. “Een dergelijke daad komt neer op godslastering en is een directe aanval op het religieuze geloof van alle hindoes”, aldus de VHP.

error: Kopiëren mag niet!