Prominenten mengen zich in kaartenoorlog tussen Surinamers en Guyanezen op social media

“De juiste kaart van Suriname” gaat de afgelopen dagen weer viraal op social media, met name Facebook. De kaart wordt flink gedeeld op het platform. Het begon allemaal met Guyanese propaganda na aanhoudende bedreigingen vanuit Venezuela. Maar Suriname heeft ook een dispuut met Suriname. De kaart werd door onder andere de Guyanese First Lady Arya Ali geplaatst op Facebook. Als reactie hebben vele Surinaamse prominenten, waaronder parlementariërs Obed Kanape en Kishan Ramsukul en Wayne Telgt, reacties geplaatst op een publicatie van de Guyanese First Lady. 

De bedoeling van de Guyanezen was eerder om hun eigen dispuut met Venezuela aan te pakken. maar ook een Surinaamse deel wordt daarbij door de buren opgeëist. Het gebied tussen de Boven-Corantijnrivier en de Coeroenierivier wordt duidelijk als Surinaams gebied aangegeven. Dit gebied staat bekend als Tigri. Guyana noemt dit gebied New River Triangle en beschouwt het als haar eigen. 

Conflict

Sinds er vanuit de regering werd bekendgemaakt dat er plannen zijn voor een brug tussen Guyana en Suriname is de grenskwestie steeds vaker ter sprake in de Surinaamse samenleving. Maar met het oplaaien van het Essequibo-probleem in Guyana is het Surinaams conflict weer in de voorhoede beland. Dit komt, terwijl de presidenten van Suriname en Guyana, Chan Santokhi en Irfan Ali, elkaar ontmoeten in Caricom verband in Saoedi-Arabië. Maar, over het grensconflict wordt met geen woord gerept. Wel heeft de Caricom steun uitgesproken aan de Guyanezen voor het Venezuela conflict. 

Dispuut

Het dispuut is ontstaan bij de bepaling van de grens tussen Suriname en Guyana. De grens wordt gevormd door de Corantijnrivier, die in zijn geheel aan Suriname behoort. Guyana gaat ervan uit dat de Coeronie en de Kutaririvieren de voortzettingen zijn van de Corantijn. In werkelijkheid is het de Boven-Corantijn die de Guyanezen de New River noemen. De Guyanezen hebben de positie overgenomen van de Britten die tijdens de koloniale periode de Coeroeni als grens hadden aangegeven. Sinds 1969 wordt het gebied bezet gehouden door Guyanese troepen. In 1971 zijn er op Trinidad onderhandelingen geweest tussen de toenmalige Surinaamse premier Jules Sydney en de Guyanese leider Burnham. Vanaf toen is het een erkend dispuut. 

De twee landen kwamen overeen dat het gebied gedemilitariseerd zou worden. Echter daar hebben de Guyanezen zich nooit aan gehouden. Tot de dag van vandaag zijn er Guyanese troepen gestationeerd in het gebied. Internationaal wordt het gebied steeds vaker als Guyanees territorium aangekaart en jarenlang zijn er geen noemenswaardige pogingen gedaan vanuit Suriname om het gebied te herclaimen.

De Guyanese president onthulde een kaart van Guyana waar het Tigri-gebied als Guyanees territorium werd aangegeven. Opmerkelijk is dat op Guyanese social-media pagina’s er gediscussieerd werd over het al dan niet behoren van de “New River Triangle” aan Guyana. De meningen onder de Guyanezen zijn duidelijk verdeeld. 

error: Kopiëren mag niet!