Waarom Internationale Mannendag in de schaduw blijft: gebrek aan erkenning?

Op zondag 19 november vieren we officieel Internationale Mannendag! Een dag waarop mannen volop kunnen genieten van speciale aandacht. Toch zijn er anderen die betogen dat elke dag eigenlijk al als een soort ‘mannendag’ wordt beschouwd. Mannendag viert wereldwijd de positieve bijdrage van mannen aan de wereld, hun families en gemeenschappen. Het verhoogt bewustzijn over het welzijn van mannen en benadrukt positieve rolmodellen, met als thema voor 2023: ‘Zero Men Suicide’. 

Volgens CNN is het zelfmoordcijfer onder oudere mannen in de Verenigde Staten bijzonder hoog. Deze zorgwekkende trend lijkt zich ook in Suriname voor te doen. In 2019 bedroeg het zelfmoordpercentage in Suriname 25,4 procent, waarbij 38,8 procent van de slachtoffers man was en 11,8 procent vrouw.

In 1992 werd Internationale Mannendag officieel ingevoerd door Thomas Oaster. Het duurde echter tot 1999 voordat de dag daadwerkelijk werd gevierd, dankzij dr. Jerome Teelucksingh, een hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van West-Indië in Trinidad en Tobago. Hij koos deze dag ter herdenking van de geboortedag van zijn vader en moedigde iedereen aan om het moment te gebruiken om kwesties met betrekking tot mannen en jongens aan te kaarten. 

Het is opmerkelijk dat in tegenstelling tot Internationale Vrouwendag op 8 maart, de Internationale Mannendag niet officieel erkend wordt door de Verenigde Naties. 

Internationale Mannendag is gebaseerd op zes pijlers

Internationale Mannendag heeft zes kernpijlers. Eerst bevordert het positieve mannelijke rolmodellen. Ten tweede viert het de positieve bijdragen van mannen aan samenleving, gezin, huwelijk, kinderopvang en milieu. Als derde ligt de focus op de gezondheid en het welzijn van mannen op sociaal, emotioneel, fysiek en spiritueel vlak. Vierde pijler is het aanpakken van discriminatie van mannen in sociale dienstverlening, attitudes, verwachtingen en recht. Vijfde pijler streeft naar verbetering van genderverhoudingen en bevordering van gendergelijkheid. Tot slot heeft Internationale Mannendag als doel een wereld te creëren waarin mensen veilig kunnen zijn en kunnen groeien om hun volledige potentieel te bereiken.

Mannen seminar

De Rotaract Club of Paramaribo houdt 18 en 19 november een bijzonder mannen-seminar met als thema “The Resilient Gentlemen: Thriving in Modern Times”. 

Vijf deskundige sprekers behandelen diverse onderwerpen, waaronder vaderschap en gezinsrelaties, seksualiteit en intimiteit bij mannen, het herdefiniëren van succes, discipline voor carrièresucces, en tot slot, geestelijke gezondheid en emotionele intelligentie. Dit initiatief kan een bijzondere bijdrage leveren aan de erkenning van de wereld mannendag in Suriname.

SD

error: Kopiëren mag niet!