“Schaarste aan uien zal nog wel een tijdje duren”

Al enkele weken is er schaarste aan uien. Een paar burgers geeft tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij wel bij enkele winkels uien vinden. maar dat die ook niet allemaal in een goede staat zijn en daarnaast ook duur. “Ik kan me niet voorstellen dat je al voor een kilo uien SRD 75 of SRD 95 moet neertellen”, zegt een vrouw. “Je gaat uiteindelijk moeten kiezen wat belangrijk is. En als je uien ziet in de winkel, ga je ook snel moeten zijn, want binnen enkele uren zijn die ook weer uitverkocht.”

Directielid van Combe Markt Radjen Ramsoedit zegt in een reactie, dat de schaarste nog een tijdje zal duren. “Er zijn heel weinig uien, ook in het buitenland, Nederland, vanwaar heel Suriname importeert, bijna alles is uitverkocht. Nu is er haast niks meer aan uien en aardappelen beschikbaar om te importeren. Er komt nog amper een aantal balen binnen, maar niet voldoende voor de markt, dus de uien komen vooral uit de oude doos, de laatste resten, vandaar dat de kwaliteit ook niet zo best is, maar is een kwestie van liever dit dan niks. Maar, gezien het wereldwijde klimaatprobleem is men nu al zeker, dat de oogsten niet als normaal zullen zijn. Nederland heeft wat droge tijden ook gekend”, aldus het directielid. “

En ook nog door het stikstofprobleem in Nederland mag de boer zijn akker geen centimeter uitbreiden om meer te planten. Men is nu bezig boeren te dwingen om geen rivierwater te gebruiken om het waterpeil in de rivieren op peil te houden. De boer moet duurzaam gaan produceren, bijvoorbeeld een wateropvangsysteem. In Spanje is droogte en in Italië zijn overstromingen, waardoor de omliggende Europese landen niet op voorraad hebben.” 

Het directielid geeft verder aan, dat hij heeft uien heeft gevraagd aan Turkije, Egypte, Brazilië, Canada, VS en India, maar zij zeggen dat zij ook zowat uitverkocht zijn Pas na 4 tot 6 weken kan Nederland weer uien en aardappelen nieuwe oogst leveren. De nieuwe oogst moet eind juni een feit zijn. Maar, de prijs gaat wel wat hoger zijn hebben de handelaren doorgeven. Het zou volgens Ramsoedit misschien een goed moment zijn, dat Suriname nu ook zijn uien en aardappelen gaat planten en ook voor exportgebruik aan de Caribische regio. Maar, voor nu is het dus even toch maar doen met de schaars beschikbaar zijnde uien  en wachten wat er gebeurt na 4-6 weken.

TM

error: Kopiëren mag niet!