Gajadien bezorgd over rechtmatig handelen directie Centrale Bank

VHP-fractieleider in het parlement Asis Gajadien is bezorgd over het rechtmatig handelen van de directie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De huidige directie van de Bank zou volgens de parlementariër niet voldoen aan hetgeen in de nieuwe Bankwet is bepaald. De nieuwe Bankwet is vorig jaar juni door het parlement aangenomen en op 17 april dit jaar door de president bekrachtigd.  

In de nieuwe Bankwet is in artikel 49 bepaald, dat bij de inwerkingtreding van de Bankwet de in functie zijnde directeuren van de Bank opnieuw benoemd moeten worden. Voor zover hij het weet heeft deze herbenoeming niet plaatsgevonden, hetgeen betekent dat de huidige in functie zijnde directeuren niet rechtmatig aanzitten. 

In hetzelfde artikel van de Bankwet is bepaald, dat de in functie zijnde president van de Bank (de governor…red. DBS) bij de inwerkingtreding van de Bankwet zijn zittingstermijn van vijf jaar vol maakt. De president (governor) is voor één termijn van 7 jaar herbenoembaar. 

Volgens de nieuwe Bankwet wordt het bestuur van de Centrale Bank gevoerd door de directie. Die bestaat uit de president (governor) en minimaal drie en maximaal vijf directeuren. De president van de Bank is voorzitter van de directie . 

Zowel de Bankpresident als de Bankdirecteuren worden voor een periode van zeven jaren benoemd en zijn voor slechts voor één termijn herbenoembaar.

Gajadien wil van de regering weten wanneer de directeuren bij de Centrale Bank benoemd zullen worden. Hij ziet dat directeuren van de Bank optreden en handelingen verrichten. Indien zij,zoals de Bankwet dat voorschrijft, niet herbenoemd zijn, dan zijn hun optredens en handelingen onrechtmatig.

President Chandrikapersad Santokhi heeft eerder voor de bekrachtiging van de nieuwe Bankwet gezegd, dat die nog niet heeft plaatsgevonden, omdat hij er eerst voor wilde zorgen dat alle personen “in place” zijn voor hun benoeming zodra de wet is bekrachtigd. Ook heeft hij recentelijk tijdens de debatten in het parlement over de koersontwikkelingen aangekondigd, dat de leiding van de Centrale Bank versterkt zou worden.

SS

error: Kopiëren mag niet!