Mooie vreedzame buren ….

De Caricom is wat ons betreft al geruime tijd moreel failliet, het is allang gebleken van nul en generlei waarde te zijn. De monetaire unie is nooit gekomen, er is geen regionaal monetair beleid waarop strenge controle is. Er is geen Caribische of Caricom Central Bank a la de Europese Centrale Bank. De ‘moral fabric’ van de Caricom is non-existent, al meer dan 40 jaar na haar oprichting. Zo verklaren alle landen door rechten te worden gedreven, maar er is geen Caribisch Sociaal Handvest of Statuut, dat alle sociale wetgeving in de lidlanden beheerst met Caricom Guidelines. De Caricom is een symbolische zaak nog steeds en het Caricom Secretariaat wordt niet getypeerd door ijver, orde, deskundigheid en strikte monitoring. De Caribbean Community is voor een groot deel een vrijblijvende aangelegenheid, met mooie dichterlijke toespraken. De Caricom Single Market and Economy is nog geen bewaarheid geworden. De economische integratie is nooit van de grond gekomen. Bovendien doen niet alle landen mee, er zijn landen die vinden dat ze door hun ‘ontwikkeling’ verheven boven de andere landen staan. Ze delen niet de lakens uit, omdat ze de capaciteit ontberen, maar ze doen gewoon niet mee aan een aantal gemeenschappelijke zaken. 

Een voorbeeld is het vrij verkeer van personen. Nog steeds is het zo dat niet alle Caricom staatsburgers, ongeacht hun beroep, vrij binnen de Caricom-zone kunnen werken zonder een werkvergunning. Ten eerste zijn er bepaalde elitaire landen, zoals de Bahamas, die niet meedoen, omdat ze denken verheven te staan boven landen als Guyana en Haïti, landen met een zware uitwaartse immigratiebeweging. Daarnaast is het zo, dat slechts een deel van de werkers in de Caricom-zone zonder een werkvergunning kunnen werken. 

We hebben eerder de plagerijen van Trinidad meegemaakt richting onder andere De Doksenclub en de Surinaamse rijstexport. Tegenwoordig zien we wel in de Trinidadiaanse supermarkten onze producten als Golden Brand boter en Dasani water. Onze Kings (slijterij) is aanwezig op Caribische luchthavens, Fly Allways wordt genoemd als een carrier. Van Suriname is niet bekend dat we andere landen aan het chanteren en onder druk zetten zijn. Van ons land is niet bekend dat we onze deuren dicht houden voor bepaalde producten. Er wordt hier op de radio en tv reclame gemaakt voor producten uit Trinidad (voedsel- en drankenbranche) en ook uit Guyana. 

Maar, we hebben een ander land dat tot de landen is geen behoren die de ‘Dutch country’ Suriname aan het sarren zijn. Dat is ons lief buurland Guyana, dat een deel van ons land vanaf 1967 tot heden bezet houdt. Er is een zeer misselijkmakend bericht verschenen in de media, dat Guyana Surinaamse ondernemers, ook de welke lang exporteren naar het buurland, weert van de Guyanese markten. Het zou een besluit zijn afkomstig van de vp (voormalig president) Bharrat Jagdeo, maar wij zeggen dat het een besluit is van uiteindelijk de Guyanese president Irfaan Ali. Gesuggereerd wordt nu, dat het besluit om de Surinaamse bedrijven te pesten, het gevolg is van het besluit van de Surinaamse regering om zich toch te houden aan de strenge visstandswetgeving van Suriname. De Surinaamse regering zou, waarschijnlijk onder omstandigheden waar ze minder geïnformeerd was tijdens een missie naar het buurland, hebben beloofd om voor Guyana in strijd te handelen met de visstandsbeschermingswetgeving. 

De Surinaamse regering was niet geïnformeerd, omdat ministers niet gewend zijn om met deskundigen op pad te gaan. Men gaat eerder met personen van het bepaalde kamp in de politieke partij waartoe men behoort. 

Nu zegt de Guyanese regering al geruime tijd dat de Surinaamse regering beloofd heeft de Surinaamse wetgeving te overtreden en dat de regering zich aan zijn woord moet houden en de wet ook moet overtreden. Als de berichten waar zijn, dan betekent dit dat de Guyanese regering een corrupte regering is. Ten tweede is de Guyanese regering geen vriend van de Surinaamse regering, omdat het van de regering vraagt om corrupt, incompetent en verraad te plegen tegenover de eigen natie en de Grondwet. Sterker nog, de Guyanese regering lijkt niet een bevriende mogendheid te zijn. Er is vanuit de Guyanese kant geen respect naar de Surinaamse counterparts. De Guyanese politici gaan behoorlijk grof om met Suriname. Dat komt, omdat de Guyanese regering nergens binnen de Caricom administratief verantwoordingsplichtig is. De Coted-raad heeft de dwingende jurisdictie niet om landen die de vrije markt blokkeren, ter verantwoording te roepen. Suriname moet tegen pesterijen, die inhouden een inbreuk op het Herziene Verdrag van Chaguaramas, wel een zaak aanhangig maken bij de Caribbean Court of Justice. 

Guyana denkt Suriname onder druk te kunnen zetten, zodat de regering zelf haar politieke doodvonnis tekent. Een land is geen vriendschappelijk land als de regering van dat land de andere overheid dwingt om inadequaat en onwettige besluiten toch uit te voeren. We hebben hier eerder gezegd, dat Guyana weet dat wij weten dat zij weten dat zij ons land al bijna 60 jaar bezet houdt. Suriname zit in een ‘abusive relationship’ en doen de verschillende regeringen achter elkaar alsof we gelukkig zijn. Guyana heeft geen reden om vriendelijk en collegiaal te zijn met Suriname. Wij van onze kant hebben ook geen reden om dat te zijn. We hebben wel enkele bedrijven daar die altijd in een dreigende ‘hostile environment’ zaken doen, maar het is een zwaar risico dat de bedrijven hebben genomen. 

Guyanese bedrijven hier gaan nooit gepest worden, die gewoonte hebben we in dit land niet. Maar, onze bedrijven kunnen in Guyana, Trinidad en Jamaica gemakkelijk worden gepest, we zijn namelijk geen echte familie. Er is geen morele binding tussen ons. Suriname zit in principe zonder een culturele noodzaak in de Caricom. Wie zijn de topzangers van Guyana en Trinidad? Wat gebeurt er in die landen? Weten de burgers van die landen wel waar Suriname ligt? Guyana misschien wel, maar iets verder begint Suriname te lijken alsof het ergens in Afrika ligt, vooral als men ons toevallig op een sportkanaal ziet. De voertaal in Suriname is Nederlands, maar die taal wordt binnen de Caricom niet erkend, wel binnen de Caribbean Court of Justice. Er wordt officieel wel gesproken over de “English speaking’ en de ‘Dutch speaking’ Caribbean, maar de business is uitsluitend in het Engels. Dat beperkt de meest optimale participatie in de overigens zeer inefficiënte processen tijdens Caribische meetings. 

Caribbean people zijn spontane zangers en dichters, vooral onder de politici en ambtenaren, maar nadat men als een zangvogel heeft gezongen, gebeurt er niets meer. Het was dan een mooi feest geweest. We hebben niet gerechtvaardigde verwachtingen van de Caricom en de Caribische landen. Suriname moet meer gaan investeren in de relaties met Frans-Guyana en Brazilië, omdat er daar heel veel te halen is. We denken vooral aan Frans-Guyana. 

De samenwerkingen met India en Indonesië moeten op de derde plaats gezien worden als een culturele samenwerking. 

In elk geval betreuren we het ten zeerste, dat de Guyanezen zo grof met Suriname omgaan. Suriname moet af van het pad van ‘pirtifi’. Onze BIBIS-minister, die bedreven is in de regionale politiek, moet op de ministeriële- en staatshoofden fora wel gewoon hard bezwaar aantekenen. Guyana is, als de berichten kloppen, crimineel bezig om onze bedrijven in zo een moeilijke tijd, terwijl ze zo hard groeien, en ons volk zo te onderdrukken.

error: Kopiëren mag niet!