Is de politie nog mijn beste kameraad?

De criminaliteitscijfers zijn de laatste tijd aan het stijgen, burgers merken dit op en maken zich nu meer dan ooit zorgen over de situatie die er kan ontstaan wanneer er een crimineel op hun pad komt. Het is voor velen heel erg lastig om te weten hoe ze hiermee om moeten gaan. 

Schuld 

Dagblad Suriname heeft korte interviews gehouden met burgers die hun mening gaven over de situatie. Virgil (30) is van mening, dat de burgers niet op de overheid moeten wachten om de situatie onder controle te krijgen. Hij zegt dit, omdat hij vindt dat de criminaliteit ontstaat door het gedrag van onverantwoordelijke mensen. “Zo willen ze dus wachten tot de koers zal zakken, maar maken ze beslissingen die niet in hun voordeel zullen uitvallen”, geeft hij aan. Het beleid moet volgens hem niet de enige factor zijn die criminaliteit ondersteunt. Natuurlijk is het volgens hem zo, dat het deels daaraan te wijten is, maar dat betekent niet dat het helemaal ligt aan de overheid om de schuld op zich te nemen. “Wees als burger bewust over de keuzes die je maakt”, zegt hij afsluitend.

Politie en beschikbaarheid

De 23-jarige Roxanne is van mening dat het zeer verontrustend is om nu over straat te zijn. Je kunt nauwelijks vrij lopen en je voelt je ook, al is politie in de buurt, niet veilig. Verschillende mensen lopen verder met wapens rond in de samenleving. “In elk huis zit er wel een politieagent, zegt mijn moeder altijd”, zegt Roxanne. Wat er de laatste paar dagen gebeurt met wapens is volgens haar niet goed te praten. “De situatie waarbij leden van de gewapende machten burgers neerknallen, maakt het alleen maar erger voor de burgers. Kunnen we de gewapende machten nog zien als ons beste kameraad?”, vraagt ze zich af. 

Ze geeft er zelf antwoord op en zegt dat er een beter beleid moet komen. De gemeenschap moet zich behalve veilig, ook gerust kunnen voelen en zichzelf de moed in kunnen spreken door te stellen dat er een veilige situatie is ontstaan door de aanwezigheid van leden van de gewapende macht.

Resultaatgericht plan van aanpak 

De afwezigheid van politieambtenaren wanneer ze daadwerkelijk nodig zijn, baart Gerold zorgen. Het blijkt nu dat bewoners niet geholpen worden nadat ze melding hebben gemaakt van situaties die zich voordoen. Dit keuren de bewoners ten zeerste af. 

Personen die graag anoniem wensen te blijven geven aan, dat het niet goed gaat met de aanpak van criminelen. Op de vraag van de redactie hoe ze denken dat dit probleem het best aangepast kan worden, geven ze aan dat er een beter systeem van aanpak moet komen. Dit heeft de vicepresident beloofd en de burgers wachten dus af om het resultaat hiervan te merken.

GW

error: Kopiëren mag niet!