Advies Loonraad minimumuurloon SRD 38,50

De Nationale Loonraad zal adviseren het minimumuurloon van SRD 20 bij te stellen naar SRD 38,50. Zo verneemt Dagblad Suriname desgevraagd van Ravaksur-woordvoerder Armand Zunder (Raad van Vakcentrales in Suriname). Het advies zal volgende week, uiterlijk 1 februari, aan Arbeid-minister Steven Mac Andrew worden aangeboden.

Het advies is voor wat betreft de minister bindend en zal in de vorm van een voorstel aan de Raad van Ministers of de Regeringsraad ter goedkeuring worden aangeboden. 

Het huidige minimumloon van SRD 20 dateert van juni 2022. In de Loonraad hebben zitting vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging.

SRD 20 teniet door inflatie

Zunder zegt, dat het minimumuurloon voorstel gelet op de inflatie en de koersontwikkeling relatief laag is. Desondanks hoopt hij dat het nieuwe minimumuurloon spoedig definitief door de regering wordt vastgesteld. Het oude minimumuurloon van SRD 20 is door inflatie en de koersontwikkeling in de achterliggende maanden helemaal teniet gedaan. Over 2022 is de jaarinflatie uitgekomen op 54,6 procent. De wisselkoers voor de US-dollar lag in de periode voor juni 2022 gemiddeld rond de SRD 21,50. Nu noteert de US-dollar gemiddeld rond de SRD 32.. 

Bij een minimumuurloon van SRD 38,50 zou een arbeider bruto minimaal SRD 6.900 moeten verdienen. Volgens Zunder zou een minimumuurloon van SRD 60 de norm moeten zijn. De Ravaksur-woordvoerder zegt, dat elke aanpassing van het  minimumuurloon door de werkgevers moet kunnen worden betaald. 

Moni karta 

Vorige maand heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, BIBIS. op een persconferentie bekend gemaakt, dat personen met een inkomen van SRD 6.500 met gezin bestaande uit vier personen zich zullen mogen registreren voor de “moni karta”. Het “moni karta” systeem is het kernonderdeel van het sociaal programma van de regering waarbij afgestapt wordt van objectsubsidie en gegaan wordt naar subjectsubsidie. Het is een van de maatregelen van de regering om haar subsidie uitgaven omlaag te krijgen. Er zal via het “moni karta” systeem financiële ondersteuning worden geboden aan personen voor brandstof, stroom, water, kookgas, transport, basisvoedsel en medische voorziening. 

Minister Ramdin zei medio december, dat de voorbereidingen van het moni karta systeem in de fase was genaderd waarin voor de verschillende categorieën van financiële steun de finale criteria zouden worden vastgesteld. De registratie van de doelgroepen zou binnenkort aanvangen. Nu anderhalve maand later is zulks nog niet begonnen.   

error: Kopiëren mag niet!