Harriët Ramdien bezorgd over voedselvoorziening met oog op hennepteelt

Het VHP-Assembleelid Harriët Ramdien maakt zich ernstig zorgen over garanties voor de voedselvoorziening in het het land met het oog op de teelt van industriële hennep.

Ze uitte die bezorgdheid afgelopen week donderdag in het parlement tijdens de debatten rond de ontwerpwet Industriële Hennepteelt. Als landbouwersdochter in het rijstdistrict Nickerie zei ze nu al geluiden te horen, dat men van rijstteelt over zal stappen naar de teelt van industriële hennep. De overwegingen die haar ter ore zijn gekomen zijn, dat men drie keer per jaar kan oogsten tegen relatief weinige investeringen. Bij de teelt van rijst wordt er twee keer per jaar geoogst en daar gaan grote investeringen mee gemoeid.

Haar bekruipt het nare gevoel, dat men er niet voldoende bij stil staat, dat men straks massaal over zal kunnen gaan tot de teelt van hennep, waardoor de voedselvoorziening in het land niet meer gegarandeerd zal zijn. 

Ze riep de regering en de initiatiefnemers van het wetsvoorstel op ervoor te zorgen, dat er in de wet garanties en bepalingen worden opgenomen ter bescherming van de voedselvoorziening. Als de wet straks daar is kan men moeilijk verbieden waar wel en niet aan hennepteelt gedaan mag worden gedaan, maar ze zei haar hart vast te houden als straks de rijstvelden in haar district alleen met hennep beplant zullen worden. Ze zei geen tegenstander te zijn van industriële hennepteelt, doch vroeg wel om bescherming van de voedselvoorziening. 

Parlementsvoorzitter Marinus Bee vatte de bezorgde opmerking van het parlementslid heel serieus op. Hij wees erop, dat het parlement en de regering goed naar dit vraagstuk moeten kijken. Er dienen geen wetten te worden aangenomen die de voedselvoorziening in gevaar kunnen brengen. Harriët Ramdien zei het verloop van de debatten in het parlement op dit stuk inhoudelijk goed te zullen volgen en waar nodig haar stem opnieuw te laten horen.

SS

error: Kopiëren mag niet!