Dissidente hoofdinspecteurs Gentle en Hellings ontslagen uit KPS

Atompai roept spoed ledenvergadering Politiebond uit

Sergio Gentle en Raoul Hellings, beiden hoofdinspecteurs van politie, de op twee na hoogste rang in het Korps Politie Suriname, zijn ontslagen. De twee dissidente agenten zijn actief geweest als trekkers van de zogeheten Organic Movement, een samenstelling van actievoerders die enkele weken heeft geprotesteerd tegen het regeringsbeleid. Begin augustus werden beide politieofficieren geschorst. 

De voorzitter van de Surinaamse Politie Bond (SPB), Poetini Atompai, heeft voor vanavond, maandag 7 november, een spoed algemene leden vergadering uitgeschreven. Hij schrijft op social media: “Hellings Gentle met ontslag. Ik heb het altijd rustig willen doen, maar men wil het anders. Was/is dit de juiste oplossing, Maakt u borsten nat.”

Acties

Op de eerste dag van de actie tegen de regering, op 18 juli, werd door actievoerders getracht om het Kabinetsgebouw te bestormen. Leuzen als “Weg met Chan” werden keer op keer herhaald. Voorts werden vele drukke wegen gebarricadeerd. Sergio Gentle vroeg aan minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken om haar portefeuille ter beschikking te stellen indien zij het meende met het volk. De bewindsvrouwe was de demonstranten komen toespreken. 

Hellings gaf via de media aan, dat de regering hem hoge posten had aangeboden. Dat werd door vicepresident Ronnie Brunswijk en presidentieel woordvoerder Alven Roosveld ontkracht. Beiden gaven individueel aan, dat juist de politieofficieren hun ambities kenbaar hadden gemaakt. President Chandrikapersad Santokhi gaf eerder ook al aan dat het Ministeriële Crisisteam Veiligheid geadviseerd had dat de hoofdinspecteurs Gentle en Hellings buiten functie worden gesteld. Dit, omdat zij de wettelijke regels en gedragscodes die gelden voor politie en militairen niet naleven. 

error: Kopiëren mag niet!