Ronny Asabina: “Nog geen sorry en compensatie voor bewoners overstroomde gebieden Brokopondo”

Ronny Asabina, leider van de BEP-fractie in de Nationale Assemblee, zegt dat de bewoners van de maandenlange overstroomde gebieden beneden de Afobaka waterkrachtcentrale nog steeds geen “sorry” van de overheid hebben gehoord, nog minder enige compensatie hebben ontvangen voor geleden materiële en immateriële schade. Tot nu toe zijn het slechts bij woorden en toezeggingen gebleven. Asabina sprak maandag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Nationale Assemblee.

Zowel Asabina als de bewoners van de getroffen gemeenschappen in het distrikt blijven erbij, dat hun woon- en leefgebieden om commerciële motieven langer dan drie maanden het doelwit is geweest van overstromingen en wateroverlast. De parlementariër praat zelfs van het onder water zetten van woongebieden beneden het stuwmeer. 

De overheid en de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), de operator van de Afobaka waterkrachtcentrale, weten dat bliksems goed, meent hij. Een door de Energie Autoriteit Suriname (EAS) aangetrokken consultant heeft in een uitgebracht rapport vastgesteld, dat SPCS geen enkele blaam treft in de kwestie van maandenlange overstromingen en wateroverlast in de dorpen als gevolg van het spuien van overtollig water uit het meer.

Het is volgens Asabina en de gedupeerden van de overstromingen hen niet ontgaan, dat de consultant die het rapport heeft uitgebracht jaren terug met Staatsolie heeft samengewerkt in het kader van de Tapajai-project. Het resultaat van het zogenaamd onderzoek was reeds vooraf bekend en is bedoeld om de verantwoordelijken van de watersnoodramp vrij te pleiten. 

Behoud natuur en biodiversiteit

Maar, de bewoners van de door watersnoodramp getroffen gebieden schijnen echter nog niet klaar te zijn met het zoeken naar genoegdoening. Men is solidair met elkaar. “We praten over gemeenschappen die dieren, rivieren, planten en ook hun gewassen als onderdeel zien van hun levensweb”, aldus  Asabina.

Dat functionarissen en autoriteiten Suriname in de wereld Suriname kunnen presenteren als één van de weinige landen met weinig CO-2 uitstoot heeft te maken met de strijd van lokale gemeenschappen ter behoud van hun leefomgeving inclusief de natuur.

Zij beseffen dat zonder biodiversiteit geen leven op aarde mogelijk is. Dankzij de strijd van deze gemeenschappen is een golf van ontbossing voorkomen en milieubehoud bewerkstelligd. In de regeerperiode 1991 – 1996 is alles eraan gedaan om te geraken tot grootschalige ontbossing van het achterland, toen buitenlandse bedrijven als Suri Atlantic, Musa en Berjaja rechten kregen om grootschalige houtkapactiviteiten te ontplooien.

Niet ondanks, maar dankzij of beter gezegd het traditioneel gezag van het binnenland, dat beschikt over traditionele kennis over omgang met en het belang van natuurbescherming en milieubescherming heeft ons land Suriname behoed van massale en grootschalige ontbossing”, aldus Asabina. 

Hij zegt dat hem opgevallen is dat voor wat betreft de wettelijke erkenning van de grondenrechten de regering wederom de bal op de speelhelft van het parlement heeft gespeeld. Hij had verwacht dat president Santokhi in zijn jaarrede concrete mededelingen zou doen met betrekking tot dit vraagstuk.

SS

error: Kopiëren mag niet!