Vervuiling van Facebook

Sinds veel Surinamers over internet beschikken, is gebleken dat veel mensen er positief gebruik van maken. Ze maken er gebruik van door leuke dingen te doen, hun sociale contacten te verbreden en informatie te verdelen en te vernemen.

Maar, tegelijkertijd zien we dat de politiek in Suriname voor vervuiling zorgt van Facebook.

Hoe doen ze dat?

Deanna zegt, dat politiek gelieerde mensen door “fake accounts” ervoor zorgen dat er vervuiling plaatsvindt op Facebook. “Ze vernederen anderen op zeer denigrerende manier. We zien dat men voornamelijk de president hiermee te schande wil zetten.

“Uiteraard zijn het mensen van andere politieke partijen, maar niet iedereen in de politieke partijen weet wat er aan de hand is. Ze orkestreren het zodat het echt moet lijken”, zegt ze verder.

Mensen die niet weten dat het een opgezette structuur is beginnen het dan te geloven. “Wie snugger is weet dat dit een structuur is. Dit wordt gedaan door mensen in een kleine groep en is subtiel, anoniem en wordt verborgen uitgeoefend. Het lijkt alsof het echt is.”

Commentaar met en zonder naam

“Uiteraard hebben we niets tegen mensen die onder hun naam commentaar leveren op basis van feiten. Wanneer men niet durft om zijn of haar naam te plaatsen, dan lijkt het er op dat men niet de waarheid aan het spreken is. Mensen zijn soms heel bewust bezig om problemen en vervuiling te creëren. De president heeft enkele keren gezegd dat het niet bevorderlijk is voor de harmonie in Suriname”, zegt Deanna.

“Kleine georganiseerde groepen, met veel valse accounts waardoor het moet gaan lijken op veel mensen. Ik hoop hiermee de mensen een beeld te hebben geven en om bewust keuzes te maken en te weten wanneer en wat ze posten op Facebook. Probeer altijd uit te maken wat een fake account is. Door de inhoud van een post kunnen de mensen met een goed taxatievermogen zien of het een nep account is.”

Het Openbaar Ministerie moet ook investeren om deze vorm van cybercrime te onderzoeken en de kwaadwilligen te vervolgen.

“Het zijn nieuwe vormen van criminaliteit”, zegt Deanna afsluitend.

GW

error: Kopiëren mag niet!