Feydrasi Fu Afrikan Srananman treft voorbereidingen herdenking M’ma Seri op Commewijne

De Feydrasi Fu Afrikan Srananman zal op zaterdag 23 oktober voor de 14e keer herdenken, dat M’ma Seri in 1743 werd gemarteld en gedood. Seri was een slavin op plantage Sinabo in het district Commewijne.  

Het weigeren om een leugenachtige verklaring van haar slavenhouder te bevestigen betaalde zij met de dood.  

De herdenking zal ook dit jaar plaatsvinden op het Sondagplein, de plek waar dit alles zich 279 jaar terug afspeelde. De organisatie laat weten ook dit jaar enkele hoogwaardigheidsbekleders te hebben uitgenodigd om samen stil te staan bij dit deel van de geschiedenis van Suriname. 

Niet alleen M’ma Seri, ook haar zoon Sondag wordt geroemd vanwege de durf om aangifte te doen tegen de blanke plantage-eigenaar.

RB

error: Kopiëren mag niet!