Het “teloh-verhaal” van Sociale Zaken

We hebben gezien dat de regering in arrangement is getreden met het IMF, Internationaal Monetair Fonds om financiële ondersteuning te krijgen. Ieder land die naar het IMF gaat krijgt een pakket aan maatregelen dat ervoor kan zorgen dat een land financieel stabiel wordt. In het kader hiervan krijgen landen ook een sociaal vangnet voor burgers. Hierover ging de redactie van Dagblad Suriname in gesprek met een senioren burger, Alex, die zijn mening hierover graag wil delen met de samenleving.

Sociaal vangnet

“Het sociaal vangnet zit in het geheel van maatregelen dat wordt getroffen door het IMF om een economie van een land weer in goede banen te lijden. De regering wist al vooraf en dat ook nog bijkans een jaar geleden, wat er zou gebeuren na de invoering van de maatregelen”, zegt Alex.

Kalf verdronken en nu dempt men de put

We zien dat de regering een jaar geleden al wist wat er allemaal kon gebeuren. Hebben ze niet geprobeerd om dit te verhelpen. Nu komen er tal van werkgroepen en commissies om de put te dempen.

Het kalf hoefde niet te verdrinken als de minister zijn werk goed aan had gepakt. Hij zou in beginsel verantwoordelijk moeten zijn voor alles wat er gebeurt op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

De president grijpt hier dan weer zelf in en dit laat blijken hoe incompetent de minister is om het werk te verrichten. Het inspringen van de president na een heel jaar blijkt nu enigszins laat te zijn. “De president moet de minister gewoon bedanken”, zegt Alex. “Maar, dit gaat hij niet doen, omdat hij weet wat het resultaat daarvan zal zijn: een uiteengevallen regering.”

Lachen en alles maar accepteren

“Deze hele coalitie zit maar te lappen, waar ze denken dat er een gat ontstaat, verder accepteren ze echt alles. Dit om niet uiteen te vallen, of ervoor te zorgen dat de coalitiepartners boos worden. Het is een schande”, vindt Alex.

Minister “kuifje”

De regering komt doodleuk vertellen aan de bevolking, dat ze ervoor wil zorgen dat de sociale zorg en de koopkracht gegarandeerd zijn. Over de koopkracht wil Alex het helemaal niet hebben, maar over de sociale zorg zegt hij: “Hoe kun je dat beweren, wanneer sociale instellingen vanwege achterstallige betalingen hun noodkreet laten luiden. Shame on you regering.”

Het enige dat volgens Alex goed zit bij de minister is zijn kuifje, voor de rest helemaal niets, en vooral niets als het gaat om beleid bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. De president zal toch weer degene zijn die in zal springen als er iets misgaat, omdat hij ervan uitgaat dat de regering onder zijn bewind staat.

De minister heeft in een speciale vergadering in de Nationale Assemblee, die werd uitgeroepen om de problemen van de sociale instellingen uit te leggen, gezegd dat de informatie nog achterhaald moet worden. “Wat weet de minister wel?”, vraagt de senioren burger zich af.

“Sociale Zaken beheert al jaren het subsidiebeleid voor de sociale instellingen en weet niet hoe het reilt en zeilt binnen zijn afdeling.

Dit is echt een schande, niet alleen voor de minister, maar ook voor de president. Hij vindt toch dat hij de leiding heeft. President dit is een dringend verzoek, verwijder de personen uit de groep die ervoor zorgen dat het beleid op een beleid lijkt dat uiteen valt, ik weet dat hiervoor durf nodig is, maar een verandering is nu zeer belangrijk. Wij worden misselijk van dit alles, daarom kijkt en hoort niemand meer, als de regering iets zegt. Wegzappen van de tv als wij ze zien en op sociaal media blocken. Niemand wil meer stress.”

GW

error: Kopiëren mag niet!