AKMOS-voorzitter Soekhkal: “Bijdrage Surinaamse bedrijven in Guyana niet onbelangrijk”

Surinaamse bedrijven die in Guyana actief opereren leveren een niet onaanzienlijke bijdrage aan de Guyanese economie. Naast werkgelegenheid die ze creëren en belasting die ze afdragen, staan Surinaamse bedrijven in Guyana bekend om de hoogstaande kwaliteit van hun geleverde producten en diensten. Surinaamse bedrijven in Guyana onderscheiden zich ook vanwege de kwaliteit van hun bedrijfsorganisatie en bedrijfsvoering, welke positieve uitstraling hebben op de rest van het Guyanees bedrijfsleven. 

Dit zegt Harry Soekhlal, voorzitter van de Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS).

In november vorig jaar bracht een AKMOS-delegatie een werkbezoek aan Guyana om zich te oriënteren over de mogelijkheden voor samenwerking en het aangaan van partnerschappen met Guyanese bedrijven. Uit dit bezoek zijn volgens de AKMOS-voorzitter concrete samenwerkingsverbanden gerold. Omgekeerd heeft een delegatie van de Guyanese Kamer van Koophandel eerder dit jaar ook een bezoek gebracht aan Suriname voor het bekijken van samenwerkingsmogelijkheden voor het Guyanees bedrijfsleven. 

Volgens Harry Soekhlal hebben ondernemers uit beide landen belang bij een goede samenwerking en om in elkaars land te investeren.  

De AKMOS-voorzitter zegt, dat tijdens de business oriëntatiebezoek vorig jaar aan Guyana hij op geen enkel moment de indruk heeft gehad, dat de Guyanese autoriteiten Surinaamse ondernemers in hun land niet lusten. Integendeel, Surinaamse bedrijven worden juist aangemoedigd om in Guyana te komen investeren. In Guyana, met name bij het Guyanees bedrijfsleven, hecht men groot belang aan de bouw van de brug over de Corantijnrivier, vanwege de toename van economische bedrijvigheid die het in hun land teweeg zal brengen. 

Uitspraken sieren Jagdeo niet

De uitspraken van de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo vorige week vrijdag in de kwestie van visvergunningen, waarbij hij suggereerde dat Surinaamse bedrijven in Guyana als vergelding “moeilijkheden” zouden kunnen ondervinden, ziet de AKMOS-voorzitter vooralsnog als te zijn bedoeld voor de politieke achterban.

Evenwel vindt Soekhlal, dat het de Guyanese vicepresident Jagdeo niet siert, dat hij daarbij de Surinaamse regering negatief bejegent. Jagdeo zei, dat corruptie bij de Surinaamse overheid er de oorzaak van is, dat de beloofde 150 visvergunningen aan Guyanese vissers nog steeds niet zijn verstrekt. De Guyanese vicepresident zei ook, dat Surinaamse bedrijven in Guyana “redelijk fatsoenlijk” worden behandeld, maar waarschuwde dat ze binnenkort moeilijkheden kunnen krijgen om in Guyana te opereren als het visserijprobleem niet wordt opgelost.

“Ze verdienen hier geld. Maar, hun regering valt onze vissers lastig, dus moet er nu een andere tactiek worden toegepast. We moeten afstand nemen van alleen maar met ze te praten, want dat leidt nergens heen. We moeten nu hard gaan spelen”, zei Jagdeo.

Grote Surinaamse ondernemingen die in Guyana opereren zijn Rudisa, Assuria, Rossignol, Ninon’s Optiek, Baitali, Simpex, Kings en Fernandes. Verder zijn er Surinaamse ingenieursbureaus en consultants actief, alsook kleinere bedrijven in de ICT en koeltechniek. Surinaamse bedrijven in Guyana hebben een goede reputatie.

Noot: De Guyanese vicepresident Jagdeo was jaren president van zijn land geweest en probeert zijn falend visserijbeleid thans met kracht en dreigementen te verhalen op Suriname. Door zijn falend visserijbeleid heeft hij als president ervoor gezorgd, dat de Guyanese visgronden uitgeput zijn geraakt. Hierdoor worden zijn staatsburgers gedwongen om illegaal in Surinaamse wateren te vissen. Jagdeo moet weten, dat Suriname goed nabuurschap nastreeft, maar niet ten koste van de eigen nationale belangen. Die man moet beseffen dat zijn dreigementen met moeilijkheden voor Surinaamse bedrijven in Guyana, met reciprociteit beantwoord kunnen worden richting de duizenden Guyanezen woonachtig in Suriname. Jagdeo moet geen ongewenste ontwikkelingen in de relatie tussen de beide bevolkingen uitlokken.

SS

error: Kopiëren mag niet!