Udo Karg: “In Frans Guyana worden illegale vissersboten in tweeën gezaagd en in brand gestoken”

De Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo moet dezelfde gespierde taal naar Suriname toe in de visvergunningenkwestie ook bezigen richting de Frans-Guyanese autoriteiten. Daar zijn in het recente verleden Guyanese vissersboten, die illegaal in Franse wateren visten, in beslag genomen en in tweeën gezaagd. Met bijhorend visgerei zijn die vervolgens in brand gestoken.

Udo Karg (zie foto), voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), stoort zich ernstig aan de houding en uitspraken van hoge Guyanese regeringsautoriteiten richting de Surinaamse regering voor het niet willen verstrekken van 150 SK-visvergunningen aan Guyanese vissers.

De Guyanese regering heeft in een officiële verklaring de Surinaamse autoriteiten zelfs ervan beticht Guyanese vissers te intimideren en gedreigd met gerechtelijke stappen. De inbeslagname van twee Guyanese vissersvaartuigen die met valse vergunningen in Surinaamse wateren visten steekt hen behoorlijk.

Udo Karg vindt de meest recente uitspraken van de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo, waarin hij de Surinaamse regering negatief bejegent voor het niet verstrekken van visvergunningen, onacceptabel en brutaal. “Die man komt Suriname en de regering eigenlijk zeggen hoe wij als soevereine natie het land moeten besturen en hoe wij wet en regelgeving moeten handhaven.”

Het is volgens Karg deze zelfde Jagdeo die toen hij jarenlang president van zijn land is geweest, nagelaten heeft een duurzaam visserijbeleid op poten te zetten. Indien hij dat zou hebben gedaan zouden Guyanese vissers vandaag de dag niet “gedwongen” worden om in Surinaamse wateren vis te komen stelen. De inbeslagneming van de vissersvaartuigen met visgerei door de Surinaamse justitiële autoriteiten is zeer terecht.

Volgens Karg moeten wij in Suriname ons niet laten intimideren door de Guyanese autoriteiten.

Over het verstrekken van visvergunningen aan Guyanese vissers zegt hij, dat dit bij wet niet mogelijk is. Guyana beroept zich op een toezegging door de Surinaamse president. Indien dat zo mocht zijn, wat is dan zo moeilijk om daarop terug te komen en aan te geven dat de gedane toezegging wettelijk niet uitvoerbaar is. Zoals de Guyanese regering nu met het uiten van dreigementen aandringen op nakoming van gedane toezeggingen, komt erop neer dat ze de Surinaamse regering vragen om de wet te overtreden.

SS

error: Kopiëren mag niet!