Saamaka Daka groots gevierd in stad en binnenland

‘Naamswijziging wegen in teken erfgoed Saramaccaners’ 

In stad en district werd maandag 19 september gefeest in verband met Saamaka Daka. Het was die dag 260 jaar geleden, dat de ondertekening van het vredesverdrag tussen de Saramaccaanse stam en de koloniale overheid heeft plaatsgevonden.

In het kader van het lustrumjaar had de “Stichting 19 september 1762”, het verzoek gedaan om deze dag te verheffen tot een nationale vrije dag. President Chandrikapersad Santokhi heeft dat ingewilligd en besloot dat 19 september 2022 eenmalig tot een nationale dag is verheven.

De hoofdlocaties voor de viering waren Pokigron in Sipaliwini en de Palmentuin in Paramaribo. In de Palmentuin werd een cultureel programma van diverse marron formaties en dansgroepen afgewerkt. Het was behoorlijk druk. Ook in Pokigron was het druk. Onder de aanwezigen waren minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, oud-president en NDP-voorzitter Desi Bouterse en lokale dignitarissen.

In verband met het lustrumjaar zijn ook enkele straatnamen veranderd op verzoek van de “Stichting 19 september 1762”. De Afobakaweg heet voortaan de Avobakaweg. Dat is ode aan de Saramaccaanse cultuur. ’Ay go na eng Avobaka’, betekent vrij vertaald het pad van de voorouders volgen, de weg naar vrijheid.

De weg tussen Pokigron tot aan de Brownsweg is vernoemd naar granman Jozef Daniel Aboikoni. Dat gedeelte heet voortaan de Gaanman Abagoweg.

De president gaf eerder aan de Saramaccaanse stam erkentelijk te zijn voor hun bijdrage aan de Surinaamse gemeenschap. Ook uit dit deel van de bevolking zijn Surinamers voortgekomen die een blijvende indruk hebben gemaakt, stelde hij.

error: Kopiëren mag niet!