Eerste geval van apenpokken bevestigd in Guyana

President Ali: “Geen behoefte aan beperkingen, maar verantwoordelijkheid’

Het eerste geval van apenpokken is maandag 22 augustus bevestigd in Guyana. De aankondiging werd gedaan door minister van Volksgezondheid, dr. Frank Anthony. Hij vertelde dat de persoon in het weekend een reeks tests heeft ondergaan.

Dr. Anthony zei dat de mannelijke inwoner van regio vier alle tekenen en symptomen van apenpokken had, zo bericht het ministerie van Publieke Informatie.

“We hebben dat kunnen bevestigen door PCR te gebruiken om de bevestigende diagnose te stellen, dus we hebben nu ons eerste geval van apenpokken in Guyana, en sindsdien hebben we de patiënt geïsoleerd, dus op dit moment bevindt de patiënt zich in een geïsoleerd gebied aan de oceaan ziekenhuis te bekijken en die patiënt is stabiel en maakt het heel goed”, zei Dr. Anthony.

Dr. Anthony voegde eraan toe, dat personen die in nauw contact stonden met het individu in quarantaine zijn, terwijl hij het publiek verzekert dat het land zich op deze mogelijkheid heeft voorbereid en is toegerust om de situatie aan te pakken.

“We hebben onze laboratoria die zijn voorbereid, we hebben veel mensen die zijn opgeleid, de afgelopen maanden hebben we een aantal artsen opgeleid, we hebben een aantal laboratoriummedewerkers opgeleid, voor het geval we gevallen hebben weten we wat te doen”, merkte Dr. Anthony op.

De minister van Volksgezondheid dringt er bij personen op aan om alle voorzorgsmaatregelen te nemen en alle richtlijnen op te volgen.

“Ik wil niet dat mensen in paniek raken, want apenpokken is niet iets dat gemakkelijk overdraagbaar is, je moet heel, heel nauw contact hebben met de personen en met de laesies op hun huid en de vloeistoffen die uit die laesies komen voordat je echt ziek kunt worden, dus dit is iets, als we het blijven beheren zoals we nu doen, waarvoor mensen behoorlijk veilig zouden moeten zijn.”

Hij dringt er bij iedereen die de typische klinische symptomen van apenpokken vertoont op aan dit te melden aan de gezondheidsautoriteiten, zodat het responsteam kan worden ingesteld om het vermoedelijke geval te evalueren.

In een commentaar op de situatie zei president Dr. Irfaan Ali dat er geen noodzaak is voor beperkingen, maar hij merkte op dat mensen verantwoordelijk moeten zijn.

“We hebben hier geen beperkingen voor nodig, wat we nodig hebben is verantwoordelijkheid, dus bijvoorbeeld de familie daar waar de vriendelijke man in de buurt was, ze zullen worden getest, ze zullen wat isolatie om zich heen hebben en er zal contactopsporing en tracking zijn”, zei president Ali.

Hij merkte ook op dat Guyana bezig is met het veiligstellen van een beperkte voorraad vaccins voor de ziekte, maar het vaccineren van de hele bevolking is niet haalbaar en ook niet vereist.

“Het zal dus gebaseerd zijn op wat we zien, wat we zien hoe de monitoring en het traceren van contacten verloopt, niets om ongerust over te zijn, het is een volksgezondheidscrisis waar we mee te maken hebben en ik heb er alle vertrouwen in dat het ministerie van Volksgezondheid bereid is om ermee om te gaan, met heel veel vertrouwen”, zei de president.

De overdracht van apenpokken vindt plaats door nauw contact met een geïnfecteerde persoon. Eenmaal geïnfecteerd, kan de incubatietijd zeven tot 21 dagen duren.

Voorafgaand aan het verschijnen van laesies kunnen geïnfecteerde personen symptomen ervaren zoals spierpijn, gezwollen lymfeklieren, zwelling in de nek en hoofdpijn.

Tot dusver zijn van de in totaal 42.666 besmette personen met apenpokken in 95 landen wereldwijd 13 sterfgevallen gemeld.

error: Kopiëren mag niet!