Jogi (VHP) reageert fel op mogelijke malversaties binnen EBS en SLM

Coalitie-parlementariër Mahinder Jogi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) heeft tijdens een interview met Dagblad Suriname fel, maar duidelijk, zijn mening geventileerd over de malversaties die bij de SLM en EBS zijn geconstateerd. Jogi geeft aan ook fel gereageerd te hebben in het parlement, omdat de coalitiepartijen zowel in 2015 als 2020 campagne gevoerd hebben tegen de toenmalige regering om dezelfde reden. Er is toen aan de samenleving beloofd dat zij een corruptie vrij beleid zouden voeren en corruptie zouden aanpakken. 

Bevoordelen

“Wanneer nu blijkt dat iemand verbonden aan de SLM in het managementteam zijn eigen bedrijf bevoordeeld, met € 17.000 op maandbasis voor diensten die verricht zouden moeten worden en nota bene ook nog adviseur is op het Kabinet van de President, dan is de vraag of de persoon zijn invloed en kanalen niet aanwendt om zichzelf te bevoordelen en anderen en zelfs het bedrijf te benadelen. Dit kunnen we niet accepteren”, zegt de politicus resoluut. 

OM moet zelf onderzoek instellen

Jogi stelt, dat het Openbare Ministerie (OM) in deze met een onderzoek  moet starten en deze zaak niet in handen gelegd moet worden van een commissie. “De president is niet de persoon die dit moet onderzoeken. Wanneer er in de samenleving op- en aanmerkingen worden gemaakt rond deze kwestie dan moet de bal liggen bij het OM.”

Sprake van belangenverstrengeling

Volgens de VHP-parlementariër zou het OM zich hierop moeten richten, omdat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling. Jogi geeft aan onder andere te willen weten hoe het contract tot stand is gekomen van deze mensen, wie dit contract heeft gemaakt en hoe het eerder genoemde bedrag tot stand is gekomen.

Hij stelt tevens de vraag of er geen kader in Suriname was die dit werk kon doen. Ondanks, dat het Kabinet van de President reeds met een verklaring is gekomen, wat volgens Jogi wel mag, heeft hij, Jogi, geen boodschap hieraan. “Wanneer er in die verklaring is aangegeven, dat mr. Bissessur voorlopig geen diensten gaat verrichten dan is dat goed. Maar, ik zou toch graag willen lezen in zo’n verklaring dat mr. Bissessur uit het managementteam wordt gehaald. Of dat mr. Leo Brunswijk wordt bedankt hangende het onderzoek bij de EBS. Het volk is niet dom, vandaar dat ik op 18 juli zei aan de regering ‘je las respect , je las i neng, je las i reputatie’. Treedt op en ga onderzoek doen.”

Deze regering niet de slechtste

 “Deze regering is niet de slechtste regering, maar als dit volk boos wordt op de regering, welke regering moet daarna aan de macht komen. Wat moet er dan met Suriname gebeuren?”, vraagt Jogi zich af. In die verklaring van het Kabinet van de President zou ook zijn gesteld, dat mr. Prenobe Bissessar geen ambtenaar is. De VHP’er verduidelijkt in het interview met Dagblad Suriname, dat al is Bissessur ambtenaar of niet, hij adviseur is op het Kabinet.”

“En wat is de rol van een adviseur? Wat moet een adviseur doen? Een adviseur geeft advies. En als je adviezen geeft, geef je die puur, omdat de president die adviezen moet hebben of sluip je jouw persoonlijke belangen via deze adviezen aan de president. Vandaar dat ik als advies geef, die man thuis te zetten hangende het onderzoek. Hetzelfde geldt ook voor de EBS. Overal waar Leo Brunswijk in de Raad van Commissarissen zit, moet geparkeerd worden en moet er onderzoek volgen.”

Reisverbod

Jogi zegt eveneens te vinden dat er voor deze twee personen een reisverbod moet gelden en zij onder huisarrest geplaatst moeten worden. Dat is als men deze zaak serieus wenst te onderzoeken moet men elke vorm van bewegingsvrijheid hangende dit onderzoek beperken. Dit om te voorkomen dat de mensen uit de handen van justitie glippen.

Beduusd vraagt de parlementariër zich af wat Leo Brunswijk bezielt om een werk van 5+ miljoen te geven aan een bedrijf van hem. “Niet daarom zit hij in die Raad van Commissarissen van de EBS. Terwijl het volk de elektriciteitskosten niet kan bijbenen. We hebben bij de SLM een schuld van 75 miljoen. En wie moet dat betalen? Het volk. En toch worden mensen geplaatst die € 14. 000 tot € 17.000 verdienen op maandbasis. Er zijn burgers die mij vaak vragen wat er nou gebeurd met de regering. Het is op dit moment dat wij als regering de signalen moeten opvangen in die samenleving en moeten doorsturen naar de regering. De regering wordt negatief beoordeeld. Je lijdt imagoschade. Treedt corrigerend op en pak zaken anders aan”,  aldus Jogi tegenover Dagblad Suriname.

NK

error: Kopiëren mag niet!