Douane Nederland onderschept schild kolenbranderschildpad in pakket uit Suriname

In een pakket uit Suriname heeft de Nederlandse Douane het schild van een schildpad aangetroffen. Het bleek om een kolenbranderschildpad (Chelonoidis carbonarius) te gaan. De soort wordt ook wel savanneschildpad genoemd.

Deze landschildpad komt voor in grote delen van Zuid-Amerika, waaronder Suriname. Ze kunnen meer dan 30 jaar oud worden. 

De kolenbranderschildpad staat niet op de lijst van bedreigde diersoorten, maar er is wel een vergunning nodig om deze soort in Nederland in te voeren. De juiste papieren ontbraken en het schild werd daarom in bewaring genomen.

De kolenbranderschildpad heeft een langwerpig, zwart schild met op iedere rugplaat een gele, vage vijfhoek. De schildrand is geel, op de kop en poten zijn onregelmatige, gele vlekken aanwezig. Bij de jonge juveniele dieren zijn de gele vlekken op de kop en schild groter, ze hebben felrode schubben op de poten. De Engelse benaming van deze soort is ‘roodvoetschildpad’.

Levendige handel

In Suriname kan gesproken worden van een toch wel levendige handel in deze schildpaddensoort, zo blijkt uit een rondgang door de handels ‘database’ van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), de organisatie die wereldwijd de legale handel in wild monitort en registreert. Daaruit wordt onder andere duidelijk, dat de laatste levende kolenbranderschildpadden in 2016 naar Nederland werden geëxporteerd, 88 in totaal. Daarvoor in 2011 150 exemplaren, in 2012 28, in 2013 10 stuks, en in 2014 30 exemplaren.

Maar, wereldwijd gaat de export vanuit Suriname nog gewoon door. Hieronder het aantal levende kolenbranderschildpadden dat sinds 2010 tot en met 2020 vanuit Suriname naar diverse landen werd geëxporteerd:

2010 189 exemplaren / 2011 324 / 2012 200 / 2013 431 / 2014 455 / 2015 392 / 2016 487 / 2017 449 / 2018 383 / 2019 490 en in 2020 werden 143 van deze schildpaddensoort vanuit Suriname geëxporteerd wereldwijd, vooral voor handelsdoeleinden.

Het zijn aantallen die tot nadenken aanzetten. Immers, behalve deze schildpaddensoort worden jaarlijks nog steeds vele honderden in het wild gevangen diersoorten geëxporteerd naar verre oorden in de wereld voor de handel, wetenschap en dierentuinen. De cijfers in de handels database van CITES spreken boekdelen.

PK

error: Kopiëren mag niet!