“Het leven is niet gemakkelijk”

“Momenteel leven wij allen in een niet benijden situatie, waarbij prijzen omhoog gaan en velen komen helemaal niet uit, maar door alles heen probeer ik wel mijn best te doen,” zegt een klein onderneemster in gesprek met Dagblad Suriname.

De vrouw heeft een salon, daarnaast kan men bij haar terecht voor het opmaken en het aanbrengen van nagels, ook verkoopt zij spullen die zij uit het buitenland laat halen voor haar klanten. “Dagelijks is er geen sprake van een aanloop, maar ik maak toch wel dagen mee waarop ik kan zeggen dat het geslaagd is. Vaak genoeg lees en hoor ik alleen maar slecht nieuws, maar als het een keer gaat is het ook leuk om dat te delen. Ik probeer vaak genoeg mijn hoofd boven water te houden en als mijn bedrijf dat niet kan doen op eigen benen dan creëer ik iets anders. Het leven is niet gemakkelijk, maar je inzet en moeite zeggen wel veel.”

Een ondernemer geeft aan, dat hij dagelijks ook probeert te overleven. ”Ik ben niet iemand die het zo snel gaat opgeven en rondvertellen dat het niet gaat. Dat brengt ook geen geluk. Ook al gaat het niet, ik probeer het beste van de dag te maken. Als het bij de ene niet lukt, dan moet het bij de andere wel lukken. Als het niet goed is gegaan op het werk, probeer ik dat te compenseren met de sfeer thuis. Met een onzeker gevoel slapen is helemaal niet goed. Het motiveert je zo ook om de volgende dag met een positief gevoel de dag door te brengen, dus ik doe het heel anders. Een ieder probeert het op zijn of haar manier te doen en het gaat vaak mis, positief blijven terwijl het niet gaat is ook stressend, maar ik geef de moed niet op, het gaat wel goed zolang je erin gelooft.”

Fenzo, een andere ondernemer, zegt dat hij het dagelijks ook probeert te redden, maar dat hij zich positief blijft opstellen naar zichzelf, zijn gezin en zijn personeel toe. “Het moet van ergens komen, dus het start dan eerst bij mij. De werkvloer moet ook een beetje stressvrij zijn, ook al gaat het een dag niet of enkele dagen niet goed, maar opgeven kan niet. Als ondernemer probeer ik keer op keer op een idee te komen om het goed te laten gaan en het werkt. Als ik aan het eind van de maand de werknemers niet voluit kan betalen, toont men begrip. Zij weten dat het wel voldaan wordt op een andere dag. Maar, ik probeer het toch tot de eindstreep te redden. Door een goede samenwerking en verstandhouding gaat het wel”, benadrukt Fenzo.

TM

error: Kopiëren mag niet!