Loon belangrijke factor bij onvervulde vraag naar arbeiders

Loon is een belangrijke factor bij de onvervulde vraag naar arbeiders van vele kleine lokale bedrijven. Arbeiders vergelijken vaak het loon en de functie met die bij grotere bedrijven en multinationals. Voor kleine lokale bedrijven is het onmogelijk om hetzelfde salaris en voorwaarden uit te betalen zoals die gangbaar zijn bij grote bedrijven en multinationals. Vele lokale kleine bedrijven zitten hierdoor vaak met de onvervulde vraag naar arbeidskrachten.

Dit is volgens Arbeid-minister Steven Mac Andrew de voornaamste reden waarom bij verschillende winkels en kleine bedrijven vaak bordjes hangen met het opschrift “personeel gevraagd”. 

De minister ging afgelopen vrijdag in de Nationale Assemblee in op vragen van parlementsleden naar de oorzaken waarom bedrijven zoveel moeite hebben om aan arbeidskrachten te komen.  

Pilot vacature onderzoek 

Eerder dit jaar heeft het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) een pilot vacature onderzoek gedaan onder 175 bedrijven in Paramaribo en Nickerie. Uit dit onderzoek blijkt  dat arbeids zoekenden vaak niet bereid zijn om in shiftverband te werken. Vaak beschikken ze ook niet over eigen vervoer en is de werkplek moeilijk via openbaar vervoer te bereiken. Gebrek aan leidinggevende capaciteiten en grote uitstroom worden door werkgevers ook als redenen opgegeven van  hun onvervulde vraag naar arbeidskrachten. Lassers en monteurs bijvoorbeeld vertrekken na enkele maanden uit het bedrijf om voor zichzelf te beginnen.

Minister Mac Andrew zegt, dat zijn ministerie de afgelopen dagen een “skill assessment” onderzoek heeft gedaan in de sectoren toerisme, ICT, hout en visserij. Daaruit is komen vast te staan, dat deze sectoren te kampen hebben met open arbeidsplaatsen die moeilijk in te vullen zijn. Een soortgelijk onderzoek zal binnenkort ook in sector constructie worden verricht.

Het pilot vacature onderzoek dat eerder dit jaar is verricht onder 175 bedrijven in de districten Nickerie en Paramaribo had een responspercentage 50.3% . Gebleken is dat er 488 openstaande arbeidsplaatsen waren, waarvan het overgroot deel in de handelssector. Het merendeel van de grootste beroepsgroep zit in de lagere dienstverlening en commerciële beroepsgroep, met name 28,9%. Het overgroot deel van de beroepsgroep heeft een MULO-opleiding als vereiste. Uit het onderzoek is verder gebleken, dat er op korte termijn nog eens 206 arbeidsplaatsen zouden gaan ontstaan. Het zou ook gaan om de beroepsgroep in de lagere dienstverlening en commercieel. 

SS  

error: Kopiëren mag niet!