Boekpresentatie “Kal” van Namita Ajodhia

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van haar dansschool Namita Nritya Vidya Bhavan, van 2001 naar 2021, heeft Namita Ajodhia (gehuwd Bhaggoe) een prachtig geillustreerd boekwerk uitgebracht: Kal, Roots & Fruits. Het boek omvat 123 pagina’s waarvan een belangrijk deel uit fotomateriaal bestaat. 

De auteur zegt, dat de titel van het werk de naam is die zij voor een dansproductie bestemd heeft die nog moet komen. Kal betekent in het hindi zowel gisteren als morgen. Het verleden en de toekomst dus, vandaar de subtitel: Roots & Fruits, de wortels van hetgeen we geplant hebben en de vruchten die wij mogen oogsten van ons harde werk. Het laatste hoofdstuk van haar boek heeft de auteur daarom “een blik vooruit” genoemd. 

Haar spirituele oriëntatie blijkt uit hetgeen zij gesteld heeft in haar voorwoord: “Wie je ook bent ongeacht hoeveel talent je hebt, je moet nooit vergeten dat je bent geschapen door God, dat je bent opgebracht door je ouders en dat je bent geboetseerd door je Guru(s).”

Het boekwerk kan ook beschouwd worden als het vastleggen van een stuk Surinaamse cultuurhistorie  en bevat een uitgebreide beschrijving van de Bharata Natyam danskunst, die zijn roots heeft in de Zuid-Indiase cultuur. Door de eeuwen heen veranderde deze kunstvorm en paste zich aan de immer veranderende tijden aan. Deze dansvorm is vanuit India uitgewaaierd naar de hele wereld. 

Namita deed haar Arangetram examen te Paramaribo in juni 2001 en stichtte toen haar school onder de naam van Namita Nritya Vidya Bhavan. De naam van de school is afkomstig van haar guru Madhoerie Jagmohan. 

De boekpresentatie werd opgeluisterd met een schitterend optreden van de leerlingen van de dansschool van de auteur in een sfeervol aangekleed auditorium van Assuria Hermitage High-Rise. Vele prominenten gaven acte de présence onder wie de First Lady die het eerste exemplaar van het boek door de auteur aangeboden kreeg. 

error: Kopiëren mag niet!