Wateroverlast mogelijke oorzaak virale gastro-enteritis uitbraak in Suriname?

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen dagen heel wat informatie verstrekt over de buikgriep bij kinderen. Inmiddels is bekend dat het Rotavirus de verwekker van de virale gastro-enteritis uitbraak in Suriname is. 

Rotavirus

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt. De symptomen van het rotavirus zijn koorts, misselijkheid, braken en waterdunne diarree. Na besmetting duurt het ongeveer 2 dagen voordat ziekteverschijnselen optreden. De klachten duren 4 tot 6 dagen.

Hoe is de uitbraak van het virus ontstaan?

Tot dusver is er geen informatie verschenen over hoe de uitbraak van het virus eigenlijk is ontstaan. Het is dus de vraag of er een link gezocht moet worden met wateroverlast. In de maanden juni en juli kregen grote delen van Paramaribo, maar ook andere districten, te kampen met wateroverlast.

In een eerder gesprek met Dagblad Suriname, werden de gevolgen van wateroverlast voor de gezondheid belicht door BOG-arts Vern Nanhoe, van de afdeling Epidemiologie. Nanhoe gaf aan, dat wateroverlast onder andere zou kunnen zorgen voor een toename van muskieten met als gevolg een toename van dengue gevallen en andere vector borne ziekten. Ook zou het kunnen zorgen voor een toename van de Ziekte van Weil en een toename van waterborne diseases, zoals cholera, chigella, salmonella en andere ziekten. 

De waterborne diseases zouden volgens de BOG-arts kunnen leiden tot ernstig braken en diarree, welke ernstig zou kunnen aflopen bij vooral kinderen.

“Wateroverlast heeft hoogstwaarschijnlijk een rol gespeeld”

Naar aanleiding van vorengaande informatie is aan Nanhoe gevraagd of er bij de uitbraak van het rotavirus een link gezocht moet worden met wateroverlast. Hierop zegt hij: “Hoogstwaarschijnlijk kan wateroverlast een rol hebben gespeeld. Regentijd brengt een heleboel ziekten met zich mee waaronder ook een toename van het rotavirus.”

Verder zegt Nanhoe dat transmissie via ontlasting naar de mond (feacal oraal) geschiedt. “Het virus komt voornamelijk voor bij kinderen. Besmette kinderen kunnen speelgoed contamineren en besmetten elkaar ook zo tijdens het spelen”, aldus de arts. 

Niet alleen in het gezin, maar ook bij crèches/oppashuizen zal dus voorzichtigheid moeten worden betracht.

Goede waterinfrastructuur

Wateroverlast tijdens aanhoudende regens is in Paramaribo onder andere te wijten aan slechte rioleringen. Nanhoe zei in het vorig gesprek, dat bij wateroverlast, het water vermengd/gecontamineerd raakt met de afvoer van toiletten. Hij gaf aan, dat het water als het ware vol poep en plas van zowel mensen als dieren zit (hond, rat, kat enzovoorts), maar ook vol schadelijke micro-organismen die daarin voorkomen.

Als de uitbraak van het virus mogelijk is ontstaan door wateroverlast, betekent dit dus dat de regering ook vanuit het oogpunt van Volksgezondheid werk zou moeten maken van een goede waterinfrastructuur. 

SK

error: Kopiëren mag niet!