Gevolgen van wateroverlast voor de gezondheid

In Suriname hebben inwoners al enige tijd te kampen met wateroverlast. Niet alleen dorpen in het binnenland staan volledig onder water, maar ook grote delen van Paramaribo worden geteisterd door wateroverlast. Dit zou in Paramaribo te wijten zijn aan de zware regens en de slechte rioleringen. Wateroverlast kan negatieve gevolgen met zich meebrengen en zeker op het gebied van gezondheid. 

Wat zijn de gevolgen van wateroverlast?

In een gesprek met Dagblad Suriname, belicht BOG arts (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg), Vern Nanhoe van de afdeling Epidemiologie, de gevolgen van wateroverlast. Hij geeft daarbij aan, dat wateroverlast kan zorgen voor een toename van muskieten met als gevolg een toename van dengue gevallen en andere vector born ziekten. Ook kan het zorgen voor een toename van de ziekte van Weil, die wordt overgedragen door ratten.

“Als gevolg van contaminatie van drinkwater en voedsel ontstaat een toename van waterborne diseases, zoals cholera, chigella, salmonella en andere ziekten. Deze leiden tot ernstig braken en diarree welke ernstig kan aflopen vooral bij kinderen.”

Hoe kan de kans op ziekte verkleind worden?

Nanhoe zegt hierop: “De handen altijd wassen na toiletgebruik of voor iets in je mond te stoppen. Was je fruit en groente altijd goed. Kook drinkwater goed uit en kook voedsel goed door. Bij klachten, raadpleeg je huisarts gelijk, die zal de nodige behandeling afstemmen met de patiënt.”

Blijf uit het water!

Wat het water zo vuil maakt, is dat het geen stromend water is, stelt Nanhoe. Het water is vermengd/gecontamineerd met water uit de afvoer van toiletten enzovoorts. Als het ware zit het water vol poep en plas van zowel mensen en dieren (hond, rat, kat enzovoorts), maar ook vol schadelijke micro-organismen die daarin voorkomen, zegt de BOG-arts. 

“Wat heel vaak wordt gezien is, dat mensen hun kinderen laten spelen in het vieze water dat op straat is. Blijf uit het water. Maar als je erin moet, of niet anders kan, gebruik laarzen. Al lijkt het water aantrekkelijk, ga niet erin zwemmen of spelen en laat je kinderen dat ook niet doen”, aldus Nanhoe.

SK

error: Kopiëren mag niet!