“Eten koken is nog nooit zo veilig geweest”

Een ouder wil haar bezorgdheid uiten en mensen erop attenderen om op te letten wat ze hun kinderen aan gekochte voeding geven. De bezorgde moeder geeft aan Dagblad Suriname te kennen, dat ze recentelijk is geconfronteerd met een situatie waarbij ze haar negenjarig kind eten – langs een straat gekocht – had laten nuttigen met negatieve gevolgen.

“Soms wil je toch iets lekker kopen”

Voor haar was het na een lange tijd toch eens nodig om lekker iets te pakken onderweg naar huis. Ze stopte na het werk en kocht een lekker bakje patat langs de weg voor haar dochter. Ze koopt vaak eten daar en ging ervan uit dat het geen probleem zou moeten zijn om het vooral na zo een lange tijd weer eens te doen. “Mijn meisje mocht mee eten van het eten dat ik had gekocht.” Toen de moeder thuis kwam met haar kind merkte ze dat het meisje van negen jaar ineens onwel was geworden. Het eten was niet volledig gegeten en ze maakte meteen contact met haar huisarts. “Het was erg”, zegt ze emotioneel, “maar, gelukkig werden er tabletten verstrekt voor de nare gevolgen en mijn dochter was na een dag of twee weer de oude”.

Ze vindt het jammer dat ze na zoveel jaren eten daar te hebben gekocht, dit voor het eerst meegemaakt heeft. “Soms wil je echt gewoon geen eten van huis meenemen en iets lekkers kopen om te eten”, zegt ze kort.

Bewuste keus

Het is vaak genoeg een bewuste keus dat bepaalde dingen op deze wijze worden gedaan. Ze betreurt het feit, dat mensen die eten verkopen niet erop letten dat de door hun gebruikte olie bijvoorbeeld oud is of dat er andere dingen kunnen spelen bij de voeding. Het enige wat je nog kunt doen is zelf je voeding thuis voorbereiden. Dat is ook de enige manier waarvan je zeker bent dat je niks verkeerd aan het doen bent. Volgens de moeder was dit echt een les voor haar om de kinderen niet zomaar dingetjes te geven om te nuttigen.

“Ook voor oudere mensen kan het nare gezondheidsgevolgen hebben en de plekken waar je het eten koopt kun je nauwelijks iets kwalijk nemen, omdat ze ook een nieuw flesje olie kunnen gebruiken dat gewoon niet de juiste voor jouw en je kinderen is”, zegt ze emotioneel. “Daarom is het goed om als ouders waakzaam te zijn”, voegt ze eraan toe.

Alertheid instanties gevraagd 

De standjes langs de weg verdienen ook allemaal een controlebeurt, omdat die niet altijd daar staan, sommige verplaatsen zich en er zou vooral een betere vorm van controle moeten komen ter verzekering dat men kan rekenen en vertrouwen op een gezond portie eten. “Als Surinamers hebben we er recht op en een keertje uit eten zou niet zo erg moeten zijn.” Volgens de moeder probeert men op allerlei wijze aan geld te komen, zonder soms de negatieve feiten op te sommen. Dit zegt ze, omdat ze vaak daar haar voeding heeft gekocht en dit nimmer heeft meegemaakt, maar deze keer was het dus niet zo leuk. Ze hoopt dat de gemeenschap er extra waakzaam voor zal zijn en vooral waar nodig zelf eten klaar zal maken.

GW

error: Kopiëren mag niet!