Guyana produceert nu ruim 300 ton vaten olie per dag

De dagelijkse olieproductie in Guyana is opgedreven tot boven de 300.000 vaten per dag. Het drijvende, productie-, opslag- en losschip ‘Liza Unity’ (FPSO) arriveerde in oktober 2021 voor de kust van Guyana en in februari van dit jaar begon het zijn eerste vat olie te produceren. De Guyanese minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Vickram Bharrat, vertelde een bezoekende delegatie van investeerders uit Saoedi-Arabië, dat de olieproductie in Guyana ongekend is geweest.

Hoog tempo

“We ontdekten olie in mei 2015 en we begonnen met de productie in december 2019”, zei Bharrat. “Tot op heden produceren we meer dan 300.000 vaten per dag met slechts twee productieschepen. Dit is een ongekende snelheid en ik denk niet dat dit in een klein ontwikkelingsland ter wereld is gebeurd.” De Guyanese autoriteiten hebben al twee andere projecten goedgekeurd waarvoor momenteel platformen in aanbouw zijn. De huidige schattingen laten zien, dat de productie al in 2027 meer dan 1 miljoen vaten per dag zal bedragen, waardoor Guyana zich op een traject bevindt om de nummer twee olieproducent in Zuid-Amerika te worden in het begin van de jaren 2030.

Saoedische investeerders

Met een delegatie van meer dan 40 vertegenwoordigers van de particuliere sector en regering die vanuit Saoedi-Arabië in Georgetown is aangekomen, verkoopt het Koninkrijk zichzelf aan Guyana als een deskundige energiepartner. De vice-minister voor Investors Outreach, Badr Al Badr, zei tijdens een Saoedische investeringsconferentie, dat het Koninkrijk weet te navigeren met grote oliemaatschappijen, industriële distributeurs en dienstverleners. Hij zei dat Saoedi’s sterke capaciteiten hebben om Guyana te helpen groter en sneller te groeien, met geavanceerde technologie die het land kan helpen op weg om een ​​grote olieproducent te worden.

Nationale oliemaatschappij in Guyana

De opmerkingen komen op het moment dat Guyana een beslissing nadert of het een nationale oliemaatschappij (NOC) moet oprichten om meer te verdienen aan de ontwikkeling van zijn bijna 11 miljard olievaten. De regering van Guyana zei, dat als ze een NOC opricht, dit zal zijn met een strategische partner die aandelen zal nemen en het bedrijf namens Guyana zal exploiteren. Guyana zou alleen als passieve investeerder worden betrokken. De Saoedische minister merkte op dat Saudi Aramco, de grootste oliemaatschappij ter wereld, vertegenwoordigd is in de delegatie. Opvallend was dat de samenwerking van de minister van Investeringen niet beperkt was tot Saoedi-Arabië, maar ook tot particuliere bedrijven uit het Koninkrijk.

Samenwerking

De Guyanese president Mohamed Irfaan Ali benadrukte in zijn toespraak het belang van krachtige besluitvorming, aangezien de twee partijen besprekingen voeren. “Laten we vaststellen waar we aan willen werken en hoe we die samenwerking kunnen verzekeren”, zei Ali. In een reactie aan de Guyanese president zei de Saoedische minister van Investeringen, dat het Koninkrijk een delegatie van “besluitvormers” heeft meegebracht die zich inzet voor het bevorderen van duurzame strategische relaties met Guyana om zijn economie te laten groeien.

De vraag of Guyana een nationale oliemaatschappij (NOC) zal vormen, hangt af van de beste koers om meer waarde uit de olie- en gassector te halen, aldus de Guyanese vice-president Bharrat Jagdeo. De Guyanese regering bereidt zich voor om later dit jaar een offshore veiling te lanceren.

error: Kopiëren mag niet!