Ondernemer plant ‘Hollandse roos’ in Suriname

Op een terrein in Suriname, te Weg naar Zee, heeft een particulier zijn hobby, het planten van bloemen, verder uitgebreid. Rozenkwekerij ‘The Best Garden’ is als idee ontstaan om de import van rozen uit Nederland drastisch te beperken.

“We willen de Surinaamse markt voorzien van onze eigen productie” zegt Rakesh Jhagroe, de beheerder van het complex. “Rond Moederdag betaalde men voor rozen uit Nederland SRD 100 tot 150 per stuk”, merkt Jhagroe op. Volgens hem is de prijs nu SRD 60.  

Ruim 3.000 rode rozen zijn ondertussen geplant en de bedoeling is dat de rozen veel goedkoper moeten worden aangeboden dan de import exemplaren uit Nederland. Om precies te zijn is het streven om de in Suriname gekweekte roos voor 60 procent goedkoper aan te bieden aan de Surinaamse consument. Jhagroe mikt op een prijs van SRD 30 voor een roos gekweekt in Suriname. 

Volgens hem zal er geen verschil zijn in de kwaliteit met het Nederlandse product. “Het gaat om een A-kwaliteit roos met een stengellengte van 40 centimeter.” Terwijl aan de ene kant de lokale markt moet worden voorzien, zijn er ook al bestellingen uit buurland Frans-Guyana. Dit zorgt ervoor dat er nu reeds ideeën opborrelen om aan export van rozen uit Suriname te denken.

“We zijn nu net acht weken in productie dus die aantallen voor export zijn nog niet van dien aard”, merkt de beheerder op. Momenteel blijft het aantal van 3.000 en de toekomst zal uitwijzen of dit aantal gehandhaafd moet blijven. Naast rozen zijn er ook plannen voor gerbera’s. De beheerder besluit met de opmerking, dat het animo onder de landgenoten voor het eigen product heel groot is.

RB  

error: Kopiëren mag niet!