“Ik had het voorspeld, dat wij harder zouden moeten werken”

“Ik had het voorspeld, dat wij harder zouden moeten werken, maar ik wist niet dat je harder moest werken om het te kunnen overleven in het leven in plaats van je dromen realiseren”, zegt een kleine ondernemer tijdens een gesprek met Dagblad Suriname. 

“Als ondernemer moest ik weer klanten op gaan zoeken. De vaste klanten die ik had of enkele van hen zijn zelfs gaan experimenteren en hebben nu ook hun eigen ding. Dus ik moest dan naar andere kanten zoeken, dat is een slecht teken voor mijn bedrijf. Zonder je klanten kan je immers geen werknemers betalen en ook geen bedrijf draaiende houden, dus ik moest iets anders doen om klanten aan te trekken. Aan het eind zie ik toch niets voor mijzelf. Het lukt mij de werknemer te betalen, maar de voorzieningen worden uit mijn eigen zak voldaan. Hoe moet je zo een business draaie, je gaat iedere keer in je zak in plaats van je zak te vullen. Naast mijn kleine zaak probeer ik ook online bestellingen te nemen en ook met eigen creaties te komen en dat alles dekt de voorzieningen van mijn andere bedrijf. Je gaat als ondernemer verder moeten denken om uit te komen, dus ik ga mee met wat in is. Ik heb nog geen zekerheid hoe het bij mij zal verlopen, maar hoop moet je blijven hebben. Ik ga iets meer moeten doen om dan meer binnen te krijgen want zo kan het ook niet.”

“Opties creëren om uit te komen ga je zeker moeten doen, de vaste lasten en de lasten in het dagelijks leven betalen zich niet zelf, ook moeten werknemers betaald worden en je moet je zelf kunnen onderhouden, dus op elk moment denk ik aan geld”, zegt een kleine onderneemster.

“Het is misschien een vrouwenkwaal om ieder keer aan geld te denken, maar wees eerlijk, in deze moeilijk en stresserende tijd waarbij alles ook duur is, kan je aan niets anders denken dan aan geld en je gezondheid. Je moet eten en je kinderen voeden en de hoofdzaak is om uit te kunnen komen, dus je gaat alles op alles moeten doen om uit te komen. Ik heb ook mijn eigen zaak, maar na alle tegenslagen en de druk zelfs moest ik ook er iets bij doen. Maar, aan het eind blijven de prijzen maar omhoog gaan en wordt er mindere naar ons als burger gekeken. De samenwerking en verstandhouding moeten van beide kanten komen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!