Ronny Asabina: “Ernst Brokopondo watersnoodramp wordt gebagatelliseerd”

BEP-fractieleider in de Nationale Assemblee Ronny Asabina zegt bijzonder teleurgesteld te zijn in enkele collega parlementariërs van de coalitie en in regeringsautoriteiten die de ernst van de situatie in Brokopondo als gevolg van de watersnoodramp bagatelliseren.

Het Assembleelid is niet erover te spreken, dat men zijn opstelling en die van andere parlementariërs uit het binnenland in deze kwestie afdoet als stemmingmakerij of “om er politieke munt uit te slaan”. Hij vraagt zich af wat er vreemd is, als er gevraagd wordt naar een diepgaand onderzoek naar de oorzaak van de abnormale en verwoestende watersnood in Brokopondo. 

Asabina is zelf woonachtig in het district en staat dagelijks in contact met de getroffen bewoners. Hij heeft ernstige kritiek op de wijze waarop er met de bewoners van het district wordt gecommuniceerd door zowel de regering als de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), de operator van de Afobaka Krachtcentrale. Deze is volgens hem niet effectief en gebeurt niet regelmatig.

Mokerslag

De houding waarbij de ernst van de situatie van de watersnoodramp wordt gebagatelliseerd, ervaren de getroffen bewoners en huishoudens van het district als een mokerslag op hun kwetsbare status. De mensen gaan namelijk gebukt onder meerdere crises. De grootste schade waarmee het district Brokopondo à la minute wordt geconfronteerd is de emotionele, de immateriële schade die met de dag toeneemt. Asabina noemt stress, frustraties, irritaties, trauma’s, wanhoop, eenzaamheid, radeloosheid, uitsluiting, machteloosheid, sociale eruptie en nog veel meer. Volgens de parlementariër moeten de getroffen bewoners van het district machteloos hun vrijheid, geluk en levensverwachting inleveren.

Dan is er nog niet eens gesproken over hun vee, hun landbouwgewassen en andere vormen van inkomstenbronnen en hun cultureel erfgoed die ze dreigen kwijt te raken. De vrees voor ernstige voedseltekorten neemt toe.

Tot nu toe is er geen sprake van adequate verkenning van de schade, laat staan een inventarisatie. Volgens Asabina is de vrees onder de getroffen bewoners erg groot dat men te horen zal krijgen dat men hun woningen voor langere tijd zal moeten verlaten vanwege de aanhoudende regen en het toenemend spuien van water die wateroverlast en overstromingen veroorzaken.

SS

error: Kopiëren mag niet!