Parlementariërs vragen krachtig aandacht voor wateroverlast Brokopondo

Mogelijke parlementaire delegatie woensdag op bezoek

Ronny Asabina, Assembleelid van Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), heeft samen met zijn NDP-collega’s Ebu Jones en Melvin Bouva dinsdag in het parlement krachtig aandacht gevraagd voor de situatie in Brokopondo.

De politicus kreeg ook ondersteuning van parlementsvoorzitter Marinus Bee. Voorzitter Bee gaf aan, dat er mogelijk vandaag een parlementaire delegatie op bezoek gaat aldaar. De situatie is zeer slecht. Zowel boven en onder het stuwmeer is er sprake van wateroverlast. Onder andere Asabina en Bouva stonden erop dat er uitleg komt vanuit de operator en de regering. 

Spuien 

De Staatsolie Power Company Suriname N.V. (SPCS) heeft eerder aangegeven, dat tot en met augustus de spuipoorten van de Afobakadam open zullen blijven. Dit heeft te maken met de aanhoudende hoge waterstand in het stuwmeer. De spuipoorten van de Afobaka-waterkrachtcentrale staan al sinds 2 maart open. Het lozen van water is noodzakelijk, omdat het niveau in het stuwmeer op het werk maximum van 264 voet (ongeveer 80.5 meter) zit. Van januari tot en met maart is er door de aanhoudende regens een groter volume water dan normaal in het meer gestroomd.

Het spuien is nu gericht op het gelijk houden van de waterstroom en -uitstroom, om te voorkomen dat de waterstand het ontwerp maximum van het meer, 269 voet (ongeveer 82 meter), bereikt, meldt Staatsolie eerder.

error: Kopiëren mag niet!