Huisdieren en aansprakelijkheid door schade

Hoewel de meeste mensen wel weten hoe zij moeten handelen wanneer een dier schade heeft aangericht is niet iedereen daarvan op de hoogte. Een familie raakte in paniek, omdat een hond iemand gebeten zou hebben. In de praktijk kan het voorkomen dat bepaalde hondeneigenaren dan doen alsof het dier niet van hun is. 

Advocaat Iris Nazir laat weten, dat de eigenaar aansprakelijk is. Zo moeten de kosten gemaakt voor het ziekenhuis door de eigenaar vergoed worden. Ook in geval van een aanrijding is de eigenaar in principe verantwoordelijk. Nazir geeft aan, dat er een causaal verband moet zijn tussen de oorzaak en de geleden schade.

“Als de hond de aanrijding heeft veroorzaakt dan kan je de schade verhalen op de eigenaar, waarbij je ook moet aantonen dat het de schuld is van de hond”, verduidelijkt de advocaat. “Wanneer er sprake is van schade dan kun je naar de rechter, omdat er dan sprake is van een onrechtmatige daad”, aldus Nazir.

RB

error: Kopiëren mag niet!