DNA-lid Debie (VHP) vraagt minister van Financiën ongunstige transactiekosten terug te draaien

VHP-volksvertegenwoordiger Radjindre Debie heeft in De Nationale Assemblee aandacht gevraagd voor de ontwikkeling dat wie vreemd geld stort op de bankrekening of op de rekening van derden daarover procenten aan transactiekosten moet betalen. “Bij het storten van vreemd geld op de rekening of op de rekening van derden wordt de klant nu gedwongen door bepaalde banken om 4 procent boete te betalen.”

 Tijdens de behandeling van de ontwerpwet “houdende vaststelling van regels inzake het voorkomen en bestrijden van money laundering en de financiering van terrorisme” in het parlement zei het Assembleelid reeds aan te hebben gegeven, dat bij de banken, maar vooral bij De Surinaamsche Bank en de Hakrinbank, de regel geldt dat voor elke storting in vreemde valuta het percentage van 4 procent van het gestorte bedrag aan transactiekosten moet worden betaald.  

Debie haalde aan dat recentelijk De Surinaamsche Bank (DSB) bekend heeft gemaakt, dat per 11 april het US$- en euro-kasbeleid met betrekking tot valutastortingen weer wordt aangepast, met name dat valuta gekocht bij een cambio, bedrijf of derden niet meer contant gestort kan worden. “Bij stortingen vanaf US$ 3.000 dienen onderliggende documenten aangeleverd te worden. De stortingskosten zijn nog steeds gesteld op 4% met een maximale stortingslimiet van US$/EUR 1.000 per particuliere klant per maand.”

Over deze maatregelen zei het Assembleelid tegen de minister, dat de bovengenoemde maatregelen met zorg bekeken moeten worden, “omdat wij te maken hebben gehad met een bijzonder economische situatie vanaf 2018, waarbij bedrijven en burgers gedwongen werden om hun SRD’s om te zetten in vreemde valuta en dit thuis of in de bedrijfskluizen te houden.

Dit ook vanwege de ervaringen uit het verleden waarbij bedrijven burgers hun spaartegoeden van het ene op het andere moment zagen verdampen. Debie haalde aan, dat de transactiekosten van 4 procent in deze moeilijke tijd voor de samenleving worden doorberekend in de prijzen. “Veel ondernemers hebben hierover reeds hun bezorgdheid geuit.”

Het parlementslid, zei namens vele bezorgde burgers en ondernemers, als een van de monetaire autoriteiten samen met de CBvS, deze ongunstige maatregelen, met name de transactiekosten van 4 procent op vreemd valuta, doorgevoerd door de banken, met onmiddellijke ingang terug te draaien. “Dit, omdat dit soort maatregelen van de banken en ook het toestaan door de Centrale Bank van Suriname, ons niet gaat helpen om het land uit de financiële crisis te halen”, merkte Debie op.  

RB

error: Kopiëren mag niet!