We moeten koersen richting een schoon Suriname

Overal troep

Op verschillende hoeken en straten waar je loopt, ervaar je al die troep. De straten stinken dagelijks en als Surinamers ademen we al die lucht in. “Het is een individueel issue”, zegt Anna. Ze is van mening dat er jarenlang over is gepraat. “We worden op verschillende manieren erop voorbereid dat de natuur niet vervuild moet zijn om zo ook ons leven, zaken als de lucht en andere aspecten te vervuilen”, aldus deze boze vrouw. “Het jammerlijke ervan is, dat je er weinig aan zou kunnen doen. Iedereen moet bij zichzelf beginnen. We moeten een stap nemen richting werken aan jezelf en niet te kijken naar wat een ander wil doen. Des te meer vuil je dumpt des te meer dat je aan je eigen val werkt”, zegt ze.

“De natuur zorgt voor ons, dus het beste om weer naar de natuur te kijken. Het vervuilen van het milieu blijft niet alleen bij gooien van vuil, er zijn tal van factoren.  Heel belangrijk is het om niet eraan te beginnen. Er zijn op verschillende plaatsen in Suriname tonnen geplaatst voor de winkels, om het weggooien van vuil gemakkelijker te maken en toch smijten veel mensen hun rotzooi naast de tonnen.” 

Sociale controle 

In Suriname kun je niemand aanspreken op hun fouten, want dan zoek je immers ruzie. “Voor hoe lang zal dit zo door blijven gaan?”, vraagt Herman zich af. Hij is 54 jaar en sedert hij opgroeide, heeft hij dit meegemaakt. “Als je iemand een standje maakt, omdat hij of zij fout bezig is dan ben jij de slechte persoon en doet die andere persoon niks verkeerd. We moeten open staan en onze fouten inzien. Het moment van het gevoel van zelfbewustzijn. Mensen willen wel verandering, maar het moment dat verandering komt, dan ben je bezig om ruzie te zoeken met de mensen die niet van orde en regelgeving houden.”

Handhaving en orde vanuit de kant van de overheid

De overheid doet er van haar kant het nodige aan om de leefomgeving van de samenleving schoon te houden, zo hebben de leden van de afdeling Civiel Technische Dienst (CTD) en de veldarbeiders van het ressort Koewarasan in samenwerking met de afdeling Milieu- en Gezondheidsdienst (MGD) het vuil nabij de hoek van de Henkie Soeroedjbalistraat en de Carmen R. Jankiestraat en de Mohamed Rashied Pierkanweg en Carmen R. Jankiestraat te Sunnypoint opgeruimd. Ongeveer 800 huishoudens die te Sunnypoint wonen, plaatsen hun vuil dagelijks op deze bermen. De vuilophaal vindt daar alleen op de woensdag en zaterdag plaats, hierdoor ontstaat er een onhygiënische situatie op de andere dagen in die omgeving.

Deskundigen hebben aangegeven, dat er vuilnisbakken geplaatst moeten worden, waar de burgers hun vuil in moeten gooien. Er zijn ook suggesties gedaan om camera’s te plaatsen zodat nagetrokken kan worden wie het vuil komt dumpen op de bermen en deze dan door middel van sancties aan te pakken. Hiervoor is ook het team van Milieupolitie tot orde geroepen om strenger op te gaan treden.

GW

error: Kopiëren mag niet!