“Fisi kon moro diri !”

De prijs van vis op de lokale markt is de afgelopen dagen met enkele tientallen SRD’s gestegen. Dit heeft alles te maken met de verhoogde prijs van brandstof sedert vorige week. De kosten van visvangst worden namelijk voor ruim 60% uitgemaakt door de prijs van brandstof. De stijging van de visprijs was verwachtbaar, maar voor de consument blijft het toch een onsmakelijke pil die ze maar moet doorslikken.

“Fisi kon moro diri. Maar, oeng no kang doe neks!”, verzucht Linda (55). Linda verkoopt al vele jaren vis. Dat doet ze in een visstand aan de Anton Dragtenweg. Ze koopt haar vis vers op van vissers die ergens verderop in dezelfde weg aanlanden om hun vangst aan opkopers af te leveren. Zij behoort tot de groep van kleine opkopers. De vis wordt door de vissers in grote teilen naar gewicht en naar vissoort verkocht.

Met de verhoogde brandstofprijs zijn de opkoopprijzen ook aangepast. Ze heeft geen andere keus dan haar verkoopprijzen aan de consument ook aan te passen. Haar prijsaanpassing houdt ze minimaal, omdat de consument het moet kunnen blijven betalen. Haar meerkosten in opkoopprijs tracht ze mede te compenseren door de vishoopjes iets kleiner te maken door de grootte van de vissen beter te combineren. Dat kan ze echter alleen doen met vissoorten zoals wit’witie, botervis, snoek die per hoop worden verkocht.

Maar, de duurdere vissoorten zoals bang-bang en kandratikie, die worden per stuk verkocht. De prijsverhogingen bij deze vissoorten zijn duidelijker te zien.  Een stuk kandratikie vis van ongeveer anderhalve kilo kostte twee weken geleden nog tussen SRD 250-300. Nu betaalt de consument hiervoor tussen de SRD 300-350. “Oeng no kan doe neks, a fisi kon moro diri!”, zegt Linda.

SS

error: Kopiëren mag niet!