Kater Karma, Jakson Blai…onbenut exportpotentieel van topformaat

Er zijn Surinaamse artiesten die miljoenen likes halen op youtube en heel originele producties op niveau produceren. Er moet meer waardering en erkenning vanuit Suriname gaan voor deze artiesten. We hebben het eerder gehad over Kiev die een song heeft gemaakt om jongeren af te  raden stoer gedrag te vertonen en naar school te gaan. Regelmatig zijn er songs van Tripple (Sydney Sairras) over social-maatschappelijke issues en soms met een unieke boodschap. Zoals zijn lied waar hij het planten en kweken aanbeveelt aan de mensen. Maar ook Tikisha Abel heeft liederen met boodschappen aan jongeren op het criminele pad. Het is jammer dat een clip van Abel nu van youtube is gehaald, waarschijnlijk omdat het door haters is aangemeld.

Maar het is frappant dat clips waar genocide en haat worden gepredikt door Culturu TV niet door YouTube worden weggehaald, maar een lied met een beetje pittige tekst, zonder haat of iets dergelijks, wel wordt geblokkeerd. Vandaag willen wij twee artiesten belichten die klasse producties brengen en miljoenen views. Er zijn artiesten met miljoenen views. Dat zijn dus grote artiesten. Een van die artisten is Kater Karma die binnenkort voor de 12de keer sinds 2016 de 1 miljoen views zal halen. Hij is de Surinaamse artiest met de meeste views. Hij heeft op zijn kanaal een totaal van 74.000 subscribers en een totaal van 35 miljoen views op alle videos die hij postte. Hij kan de enige Surinaamse artiest worden die binnen een maand de 1 miljoen hits haalt. Vermeld moet wel worden dat in de Surinaamse muziekscene, voornamelijk het zogenaamd ‘zwarte segment’ (artiesten met een creoolse en marronachtergrond) authentieke en originele eigen producties met grote regelmaat brengen en van behoorlijke niveau, ook de clips. Dit segment behoort een behoorlijke boost te krijgen, zodat ze grenzen kunnen overschrijden. De likes, de comments en het aantal views geven aan dat deze artiesten meer aanhang hebben dan de kleine Surinaamse diaspora.

Er zijn goede producties en genoeg, de inhoud en infrastructuur is aanwezig, maar er moet meer ondersteuning komen om in Suriname een echte muziekindustrie op te zetten, zodat de artiesten alleen van de optredens kunnen leven. Deze artiesten hebben een internationaal appeal, ze zijn internationaal herkenbaar. Het is een zonde dat ze niet in de Caribbean en de USA celebrity’s kunnen worden. De inhoud en het talent zijn er wel.

Dit niveau is ongekend in de andere cultuursegmenten van Suriname bijvoorbeeld de hindoestaanse, met een enkele uitzondering na. In deze groep is er eigenlijk nu sprake van cultuurarmoede en een totale afwezigheid van songwriters en authentieke zangers. Het enige wat gebeurt is het steeds overzingen van liederen uit Bollywood of oude baithak gana nummers met soms een uitspraak die totaal niet klopt. Dit segment bevindt zich dus vergeleken met het ‘zwarte’ segment op een heel laag en primitief niveau. Dus daar moet er dus veel meer ondersteuning komen, de achterstand is zo hoog dat het bereiken van een degelijk niveau een onmogelijke taak lijkt. Bij het javaanse segment zijn er wel artiesten die authentiek zijn, maar er is geen aanwas.

De Surinaamse artiesten leven tussen en met ons, maar het zijn bijzonder getalenteerde burgers. Die leven relaxed met iedereen, maar de waardering moet er wel zijn.

We willen hier 2 van ze belichten. Regillio Pinas is bekend onder de artiestennaam Kater Karma. Hij is geboren op 1 september 1988). Hij is een Surinaams oud-voetballer en reggae- en dancehallzanger. In 2019 was hij de meest gestreamde artiest van Suriname. In 2020 was hij ook de lijstduwer voor Abop tijdens de verkiezingen. Pinas volgde een mbo-opleiding aan het Natin. Rond 2010 speelde hij voetbal op topniveau, waaronder enkele interlands als middenvelder in het Surinaams voetbalelftal. Na aandringen van een goede vriend, Jackson Blaai, die wist dat Pinas kon zingen, besloot hij indertijd de muzikale uitdaging aan te gaan. Hij zingt vooral over liefde in de stijlen reggae en dancehall. Naast Suriname heeft hij ook fans in Frans-Guyana. Toen hij in 2011 meeging met een tour naar Nederland, ontdekte hij dat hij ook daar fans had. Hierna woonde hij enkele jaren in Nederland. Volgens de zanger is het voor artiesten in Suriname een moeilijk bestaan, omdat kopieën worden gemaakt van hun cd’s en ze illegaal worden verkocht. Hij is van mening dat hier maatregelen tegen genomen zouden moeten worden, bijvoorbeeld door middel van een platenlabel dat opkomt voor de rechten van artiesten. Terwijl de regering in 2019 aankondigde juristen te willen aantrekken die artiesten zouden moeten beschermen, verhoogde ze enkele maanden later de vermakelijkheidsbelasting. In 2019 werd de streamingdienst TrackDrip opgericht die aan artiesten tegemoet komt. In dat jaar werd Kater Karma uitgeroepen tot meest gestreamde artiest van deze dienst, en daarmee van Suriname.

Jackson Blai is een andere Surinaams zanger in de stijlen reggae en dancehall. Hij treedt op in Suriname en Europa. Jackson Blai is afkomstig uit Paramaribo-Zuidwest. Hij werd geïnspireerd door Reggy Jahbless, van wie hij de muziek elke dag afspeelde. Op 16-jarige leeftijd begon hij zelf met zingen, en hij doet dit net als zijn idool in de stijlen reggae en dancehall. In 2017 won hij twee prijzen uit de Su Music Awards. De artiesten in het zwarte segment van Suriname zijn uitbundig aanwezig. Een industrie en intensieve ondersteuning van de regering, in termen van regelgeving en bescherming van hun werken, is waar ze aanspraak op maken. Er moeten professionele platenlabels in Suriname komen. 

error: Kopiëren mag niet!