We missen Wesje

Er zijn verontrustende ontwikkelingen in Suriname op het politieke vlak. Nog nooit in de geschiedenis van Suriname hebben we een politieke regeercoalitie gehad waar er zoveel onrust en openlijke aanvallen zijn vanuit de ene partij op de andere. De politieke onenigheid tussen de VHP en de ABOP is niet incidenteel en geïsoleerd. De aanvallen zijn voor 90 % vanuit de ABOP naar de VHP. Het is het meest gênante politieke huwelijk gezien in onze geschiedenis. De aanvallen komen niet van de grote naar de kleine partijen, zoals tijdens de vorige NDP-regeringen, maar omgekeerd. Er is op social media een enorme etnische polarisatie waar te nemen. Er zijn zeer bekende en down to earth columnisten die nooit iets over etnische polarisatie praten, omdat het altijd oppervlakkig is geweest in onze samenleving. Deze columnisten kunnen wel wat aan. Maar het is verassend dat ook zij het niet kunnen nalaten op erover te schrijven. Kennelijk voelen zij, opererende in een full multi-etnische artistieke setting, zich nu ook bedreigd en aangesproken. Men vindt de situatie beangstigend en dat gevoel begrijpen wij. Wij hebben eerder hier geschreven over de manier waarop op groepen wordt uitgescholden op een youtube kanaal genaamd Culturu TV. En in dezelfde trend gaat men door op bekende programma’s als ’90 Minuten’ op Radio 10, zonder dat de programmamakers ingrijpen en corrigeren. Zo is recent op Radio 10 door een beller beweerd dat een bepaalde groep in Suriname die al presidenten, vp’s, DNA-voorzitters, ministers en rechters heeft voortgebracht, geen burgers van Suriname zijn en niet zijn geïntegreerd in de Surinaamse samenleving. Met integratie bedoelen ze assimilatie. Maar dat zal allang niet meer gebeuren vanwege de ontwikkelingen in de bronlanden, waar men voortgaat op basis van eeuwenoude culturen die gerespecteerd zijn ook in de westerse wereld en het oogstrelende entertainmentindustrieën. Deze bronlanden zijn sterk opkomende militaire en industriële landen. Dus de integratie die men wil, waarbij men doelt op assimilatie, zal nog een hele tijd op zich laten wachten. Door de situatie in het land waarvan alle schuld gelegd wordt op de huidige regering, is er een verzuiling opgetreden bij de Surinamers die over het algemeen een lage scholing hebben. Die kan de achtergronden van de ellende waarin we voor komende decennia zitten, niet vatten. Er zijn mensen die voor likes op Tiktok op de president uitschelden, alleen omdat de brandstofprijs weer omhoog is gegaan. En ergens is de koskosi de schuld van de regering zelf omdat het niet is bekend gemaakt waarom recent de brandstofprijs omhoog is gegaan.

Er zijn Surinaamse burgers die standbeelden van zichzelf laten maken. En deze standbeelden van zichzelf aanbidden…dus denken dat ze God zelf zijn. Waar hebben we dat weer gezien: die grote beelden? In communistisch Sovjet Unie onder Lenin, onder communistisch China onder Mao, in Irak bij Sadam Hoessein. Niet bepaald landen waar men met de bevolking op vriendelijke wijze is omgegaan. Landen waar men op delen van de eigen bevolking zenuwgas heeft gedumpt. Waar zien we de weelde die men ten toon spreidt in de vorm van kilo’s goud en stapels eurobiljetten? In Equatoriaal Nieuw Guinea, googlet u naar de bezittingen en de uitspattingen van de president die hier op bezoek was. Zijn luxeauto’s zijn uiteindelijk in beslag genomen voor money laundering en in Zwitserland geveild. 25 auto’s brachten USD 27 miljoen op. In Zimbabwe waar Robbert Mugabe voor miljoenen dollars op zijn jaardag feest aan het vieren was met een aantal mensen, terwijl het volk buiten omkwam van de honger. In Nigeria worden de olie-inkomsten ook door enkelen opgeslokt. De lijst van corrupte leiders die zich laden met veel pracht en praal en zichzelf laten aanbidden is er alom in het midden oosten en Afrika. Er is een hang bij sommige partijen naar deze politieke leiders, die het geweld niet uit de weg gaan. Er worden keer op keer bedreigingen met geweld geuit door de vertegenwoordigers van de ABOP, maar er wordt niet ingegrepen. Een journalist is aangevallen en daarna weer geïntimideerd en dan komt er iemand gewoon op tv zeggen dat het erger was afgelopen als hij erbij was. Dus dat betekent dat men in staat en bereid is om zinloos geweld in het land toe te passen. Alleen om aan de macht te blijven. Precies zoals het gebeurde in Haïti onder Papa Doc en daarna Baby Doc. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar met de Haïtianen die overal naar toe vluchten. Maar de economische vluchtelingen zijn er ook uit Bangladesh, India en Nepal. En de paralellen zien we ook hier, dat leidt tot corruptie en veronachtzamen van de noden van de groepen onderaan de samenleving.    Het is allemaal een zorgwekkende situatie in ons land. Het kader in het land wordt niet breed ingezet, nog steeds niet. De voorgaande generaties hebben een bom geplant in de Surinaamse samenleving en dat is om niet versneld te werken aan betere scholing van de Surinaamse bevolking. De groeiende groep eenzijdig geïnformeerde ongeschoolden zullen Suriname in een ellende storten die Zuid-Amerika en de Caribbean niet hebben gekend. Het heeft allemaal te maken met de politieke verhoudingen in Suriname. Guyana is nu rustig, maar hetzelfde gevaar is latent ook in het buurland aanwezig. De oliedollars stromen nu het land binnen, maar naar mate de verkiezingen naderen zal ontevredenheid worden gevoed, als de president niet erin slaagt de oliedollars letterlijk te verdelen onder de bevolking. In het geheel van de ellende missen we figuren die de gespannen situatie kunnen neutraliseren met humor. We denken dan aan de entertainer Stephen Westmaas alias Wesje, die ons voortijdig op jonge leeftijd kwam te ontvallen. Hij kon over het gehele spectrum van de Surinaamse samenleving het ijs breken. Hij stond boven alle groepen in de samenleving en dat is zeer uniek. Zijn meesterstukken zijn er, alleen kan hij ze niet live brengen. En dat is wel een gemis. 

error: Kopiëren mag niet!