ABOP/PL-fractieleider Kanape: “Kwestie grondconversie blijft nog onduidelijk en zorgt voor ruis in samenleving”

Fractieleider Obed Kanape van de ABOP/Pertjajah Luhur (PL) in de Assemblee zegt, dat zijn fractie geen quorum heeft verleend om door te gaan met de Wet Grondconversie, omdat ze van mening is, dat er nog heel veel werk aan de winkel is voordat die wet in principe behandeld zou moeten worden. Hij zei dat tijdens een zaterdagavond gehouden online-meeting van de ABOP vanwege de 32e jaardag van de partij.

Kanape heeft duidelijk kenbaar gemaakt, dat de fractie bij het nemen van een standpunt er volledig achter staat. Opmerkelijk en ook vreemd voor Kanape was het feit, dat het VHP-Assemblee Mahinder Jogi verwees naar het presidentiële besluit dat net enkele dagen voor de regime wisseling plaatsvond door ex-president Desi Bouterse . “Als de bevolking het vorig regime heeft weggestemd om verandering te brengen dan kun je hun beleid niet voort laten leven”, aldus Kanape. Hij gaf gelijk daarbij aan, dat zijn fractie deze wet voortgang zal laten vinden, nadat ze de meerwaarde ervan goed heeft doorgenomen. Zo  haalde hij bijvoorbeeld de meerwaarde van het grondenrechten traject van de tribale en inheemse volkeren, die nog niet helemaal af is, aan.

De grondenrechten van de inheemsen en marrons in Suriname staan al heel lang ter discussie. Deze rechten hebben betrekking op onder andere hun gronden, woon-en leefgebieden en natuurlijke hulpbronnen. Echter staat de wijze waarop er gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke rijkdommen en hulpbronnen in contrast met het internationaal recht, dat de rechten erkent op de gebieden waar zij wonen en werken. Dit heeft ervoor gezorgd, dat de inheemse en tribale volkeren hun recht nu hebben gezocht bij de inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie en het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens van de Organisatie van Amerikaanse Staten. 

Grondenrechten van de inheemse en tribale volkeren zijn, aldus Kanape, deel van de Wet Grondconversie. “Er zijn al een heleboel gronden afgegeven aan de inheemsen en tribale volken in het binnenland, als je nu grondconversie  abrupt in het leven roept dan creëer je alleen maar grote probemen”, aldus Kanape. Hiernaast zegt Kanape, dat de samenleving haar stem laat horen via de Assembleeleden en als de ABOP-PL-fractie opmerkt, dat de samenleving het niet eens is met een bepaald onderwerp, dan zal zijn fractie geen quorum verlenen. 

Al met al is de fractieleider wel positief gestemd, maar hij wacht rustig de procedure die gevolgd moet worden met betrekking tot deze wet af.

GW

error: Kopiëren mag niet!