Minister Ramdin voert “prettig gesprek” met Nederlandse collega Hoekstra

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft vrijdag op afstand een onderhoud van ongeveer een uur gehad met zijn Nederlandse collega Wopke Hoekstra, die in het demissionaire kabinet Rutte-III nog minister van Financiën was. 

“Het was een heel prettig gesprek en ik geloof dat er voldoende aanknopingspunten zijn om deze relatie tot een ander niveau te tillen nu Nederland een volledig volwaardig kabinet heeft”, aldus minister Ramdin in gesprek met Dagblad Suriname.

Koppen bij elkaar steken over agenda tussen beide landen

Het was een eerste gesprek met Hoekstra in zijn hoedanigheid als minister van Buitenlandse Zaken in het vierde Kabinet Rutte. “Ik heb hem eerder gesproken als minister van Financiën een paar maanden geleden en toen ging het voornamelijk over samenwerking op financieel-economisch gebied en met name de onderhandelingen rond het IMF, het Internationaal Monetair Fonds. Wij hebben toen een goede relatie opgebouwd. We hebben vrijdag voor het eerst gesproken in deze nieuwe capaciteit. Eigenlijk was het bedoeld om even weer de koppen bij elkaar te steken om te praten over de agenda welke bestaat tussen de beide landen.”

Ramdin zegt, dat de technische samenwerking tussen beide landen niet alleen verbreed moet worden, “maar moet ook geïntensiveerd worden”. We verwachten toch wel, gezien ook de omstandigheden in Suriname, dat we wat actiever moeten zijn op dat stuk. We gaan daar nog over praten. Er is ook gesproken over de politieke- en economische ontwikkelingen in Suriname. Ook de stand van zaken met betrekking tot het IMF. Maar, ook omtrent de politieke betrekkingen tussen beide landen. Het is duidelijk, dat Nederland deze relatie in versterkte mate wil continueren. Nu de regering van Nederland niet meer demissionair is, verwacht ik dus dat een aantal nieuwe stappen kunnen worden ondernomen. Ik hoop dat dat zal leiden tot die versterking en een snellere ondersteuning vanuit Nederland. We zijn uiteraard zeer blij met wat Nederland tot nu toe gedaan heeft in termen van met name Covid. Maar, er ligt veel werk. We verwachten daar in Nederland een partner te zien.”

Beide bewindslieden hebben ook gesproken over enkele regionale issues. “Over Venezuela en ook wereld issues zoals klimaatverandering en ook de situatie in een aantal andere gebieden.”

Volgens Ramdin was het gesprek met Hoekstra voornamelijk bedoeld “weer even met elkaar te praten, kennis te maken en de relatie te herbevestigen”. 

Bezoek Nederlands premier Rutte dit jaar

De minister laat ook weten, dat gesproken is over een mogelijk bezoek nog dit jaar van premier Mark Rutte aan Suriname. 

In ieder geval zal minister Hoekstra worden uitgenodigd voor de Conference of Caricom Heads of State and Government in juli, aldus Ramdin. “Op uitnodiging worden ministers en soms ook Staatshoofden als gast uitgenodigd worden.”

“We hebben ook afgesproken dat we, afhankelijk van de agenda’s uiteraard, persoonlijk een aantal zaken kunnen bespreken die van belang zijn in dat kader. Het was een heel prettig gesprek en ik geloof dat er voldoende aanknopingspunten zijn om deze relatie tot een ander niveau te tillen nu Nederland een volledig volwaardig kabinet heeft.”

“Goed gesprek met collega Albert Ramdin”

Minister Wopke Hoekstra liet vrijdag 11 februari kort na het gesprek met zijn Surinaamse collega via zijn Twitter-account weten: “Goed gesprek met collega Albert Ramdin over de sterke en historische band tussen Suriname en Nederland. Gesproken over overheidssamenwerking en het uitwisselen van kennis en technische expertise. Ik kijk er naar uit onze goede relatie voort te zetten.”

PK

error: Kopiëren mag niet!