Uit het dagboek van een consument: Gymnastiek houdt mij gezond

Ik ga graag uit huis, winkelen, door de stad slenteren, op bezoek bij familie en vrienden.  Het leidt af van dagelijkse beslommeringen.  Het houdt mij in beweging en fit. Het is mijn gezondheidsgymnastiek. Dankzij Covid moet ik mijn bewegingen inperken. Gevaccineerd en al loop ik het risico om besmet te raken.

Afgeleefd

Het verplicht moeten opzetten van een mondkapje houdt mij aan huis gekluisterd. Ik ben meer dan andere personen geïsoleerd geraakt omdat ik niet kan tegen het mond – en neuskapje. Het doet mij beroerd voelen, hindert de ademhaling, mat af, maakt wrevelig. Zo word ik afgeleefd en voel ik mij ouder dan ik ben.

Zelfstandig

Ik woon zelfstandig. Mijn leeftijdsgenoten in bejaardentehuizen lijden meer dan ik onder Covid-voorschriften, bezoek- en andere beperkende maatregelen. Het is niet vanzelfsprekend, dat oudjes die zijn ondergebracht in een bejaardentehuis, een dak boven het hoofd, eten, drinken en zorg hebben, zich echt gelukkig voelen. Zitten ze lekker in hun vel? Wordt er voldoende aandacht geschonken aan diepere wensen, verlangens en behoeftes? 

Welbevinden

Er wordt vooral gezondheid nagestreefd en gedacht aan huisvesting. Aan leefplezier wordt er minder gewerkt. Dit terwijl welbevinden heel belangrijk is in het leven. Ik heb een vriendin die al een paar jaar woont in een bejaardentehuis. Zij vindt, dat ik niet moet klagen, omdat ik als zelfstandig wonende de regie van het leven zelf in handen heb. Terwijl zij gebonden is aan de zorg en het regiem van het tehuis.  

Geestelijke zorg

In deze tijd met een dodelijk virus dat rondwaard is er meer dan ooit geestelijke zorg in de bejaardentehuizen nodig om het welbevinden van de oudjes te bevorderen. Een uitje ontspanning, participatie en sociaal contact doet wonderen, sport en spel horen erbij.

HD

error: Kopiëren mag niet!