Dignified Storytelling en Surinaamse filmwereld op Expo 2020 Dubai

De veelzijdige Ivan Tai-Apin is nog steeds in Dubai in zijn hoedanigheid als hoofd Live Entertainment Expo 2020 Dubai. In gesprek met Dagblad Suriname gaat hij in op Dignified Storytelling, dat letterlijk vertaald betekent waardige verhalen vertellen. Tai-Apin werd voor Dignified Storytelling uitgenodigd. 

“We zijn eigenlijk allemaal ambassadeurs van ons land, omdat de meeste op social media zitten en als wij iets neerzetten zijn wij indirect ons land aan het representeren. We vertellen allemaal een verhaal, velen hebben verschillende verhalen. Eerste pijler van dignified storytelling is multidimensionaal, hiermee wordt bedoeld dat wij wezens zijn die allemaal meerdere verhalen hebben en veelal zijn het spectaculaire verhalen. Er wordt gewerkt met 10 pijlers, belangrijk is dat het eigenlijk niet jouw eigen verhaal is. Hierbij is het doel dat er verandering komt in de wereld, maar dan op een positieve manier. Empathie is een andere pijler, heb inlevingsvermogen naar anderen toe en help problemen oplossen.”

“Research, onderzoek, is ook belangrijk, want een verhaal kan consequenties hebben. Aangezien het feit dat wij allen bezig zijn met beeldvorming. Het is raadzaam om in het Surinaams onderwijs dignified storytelling te introduceren. Zodat er positieve beeldvorming plaatsvindt van jongs af. ” 

Ivan Tai-Apin heeft deelgenomen aan een paneldiscussie met vier personen. Onder andere werd besproken hoe verandering teweeg gebracht kan worden en de essentie van dignified storytelling. De film Wiren en andere bezigheden in de scene waren de basis voor de uitnodiging, aldus Ivan Tai-Apin

Tijdens het tweede event kwam hij in contact met de managing director, Andrew Smith van de British Raindance Film School. Deze heeft zich internationaal gevestigd en Ivan werd uitgenodigd om een masterclass verzorgen voor ongeveer 15 studenten, docenten, hierbij heeft Tai-Apin het gesproken over het begrip film maken en de creativiteit en het productieproces uitgedokterd. Er kwamen veel vragen zoals welke scène vond hij het leukst, welke scène was het moeilijkst om te filmen. Het was een training van twee en een half uur waarbij ook stukjes van de film Wiren werden vertoond en scènes geanalyseerd. De aanwezigen vonden het heel erg interessant, zoals bleek uit de feedback. Het resultaat is opmerkelijk en Ivan zal na drie weken weer aan tafel zitten met de docenten om te praten over producties en projecten, mogelijkheden voor samenwerking van beide landen.

De film Wiren is vertoond op de Expo 2020 Dubai. Angola wil de film ook vertonen in zijn paviljoen met een vragen- en antwoordenronde na afloop. Het is volgens een regisseur uit Angola een problematiek ook in andere Derde Wereldlanden waarbij de politiek en het economisch veld moeten inspelen. Ook Guyana wenst te bekijken hoe wij samen het Caribisch filmklimaat kunnen beïnvloeden. Verschillende landen zijn geïnteresseerd in de filmwereld van Suriname.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!