Brunswijk bespreekt politieke situatie met oud-Jungle Commando-leden


Ronnie Brunswijk, vicepresident, heeft deze week een onderhoud gehad met enkele van zijn ex-Jungle Commando-leden. Bij de bespreking waren de heren Castro, Kensenhuis, Black en een persoon waarvan hij de naam niet noemde. 

Hij had de mannen bijeen geroepen om over hetgeen zich in de politiek afspeelt te praten. Voor komende zaterdag is weer een ontmoeting gepland.

Het Jungle Commando was een guerrillacommando en werd gevormd door enkele honderden strijders. In de tweede helft van de jaren tachtig was Brunswijk hiervan de leider. Hij vocht tijdens de Binnenlandse Oorlog tussen 1986 en 1992 tegen het regime van Desi Bouterse. De overvallen van het commando leidden tot represaillemaatregelen tegen familie en dorpsgenoten van Brunswijk. Dit leidde uiteindelijk tot het bloedbad van Moiwana.  Troepen van Bouterse zochten naar rebellenleider Brunswijk in Moiwana en toen hij niet gevonden werd, vermoordden zij zeker 39 onschuldige burgers, vooral vrouwen en kinderen. Ook werden huizen in brand gestoken.

Gedurende de Binnenlandse Oorlog beheerste het Junglecommando een groot gebied in Oost-Suriname.

P. Gr.

error: Kopiëren mag niet!