Klokkenluider beweert dat Facebook bijdroeg aan bestorming van Capitool.

Facebook heeft tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar een aantal beveiligingsmaatregelen uitgeschakeld, beweert een klokkenluider zondag in het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 Minutes. Daardoor kon volgens haar het Capitool in Washington worden bestormd.

De klokkenluider is Frances Haugen, die volgens haar LinkedIn-profiel meer dan twee jaar als productmanager bij Facebook heeft gewerkt. Ook had ze vergelijkbare functies bij techbedrijven Google, Pinterest en Yelp.

De 37-jarige Amerikaanse Frances Haugen verzamelde tienduizenden pagina’s die haar beschuldigingen moeten ondersteunen.

Haugen werkt al jaren voor Amerikaanse techbedrijven. Voordat ze in 2019 aan de slag ging bij Facebook, was ze werkzaam voor onder meer Google en Pinterest. Ze is van oorsprong datawetenschapper. Naar eigen zeggen wilde ze aan de slag bij de techgigant om politieke misinformatie aan te pakken. Ze was mede gemotiveerd doordat iemand die haar dierbaar het contact verbrak door complottheorieën.

Ze wijst er ook op dat Facebook noodmaatregelen, bedoeld om misinformatie rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen te dempen, na de verkiezingen had uitgezet. Vervolgens werd begin januari, twee maanden na de verkiezingen, het Capitool in Washington bestormd, terwijl de maatregelen juist bedoeld waren om zoiets te voorkomen. Ze was verbijsterd toen Facebook de eigen rol volgens haar bagatelliseerde.

Ook leden van het Congres hebben de documenten ontvangen, evenals een journalist van The Wall Street Journal. De krant publiceerde er de afgelopen tijd al over.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: